Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян постави под карантина за срок от 10 г. площи в землището на село Барутин, община Доспат. Те са засегнати от рак по картофите.
 
Съгласно заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези земеделски имоти се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал за 10-годишния период.
 
Първите случаи на рак по картофите в област Смолян бяха открити през 2011 г. в няколко села в община Смолян.
 
Карантината се отнася за общо седем ниви с обща площ 10.1 дка в пет местности в района на с. Барутин, уточниха от Дирекцията. Заразени площи в селото са регистрирани и през миналата година, но само в една местност. Новите положителни проби от почви показват, че разпространението на заразата е засегнало и други местности. В земите, поставени под карантина, ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника. Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт.
 
Картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин, се посочва в заповедта. От ОДБХ продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!