Създали сме една прекрасна овощна градина, която трябва да се обработва. Имаме около 40 човека целогодишно заети. Те разчитат на тази работа, за да изхранват семействата си. Това е един вид социална дейност, споделя за Агри.БГ агрономът Петър Дионисов.

Четете още: Агрономите Светла Липова и Цанко Вутов: С модерен софтуер следим развитието на болести и неприятели

Заедно със своите двама колеги – Павел Ставракев и Иван Дачев, се грижат за овощните градини на Иван Димов в землището на поморийското село Александрово, които се простират на общо 730 дка. Преобладават насажденията от 9 сорта ябълки – 435 дка, сливи – 120 дка, череши – 120 дка, и круши – 6 дка.

„При ябълката процесът на отглеждане може да се автоматизира. За резитбата използваме машини с пневматични ножици, а за прибиране на реколтата – самоходни платформи с подвижни ленти, на които работниците късат ябълката, поставят я на лента и с помощта на един уред се нарежда в палети. Всичко това отива в плодохранилището”, обяснява Дионисов. 

В градините се залага на интензивна формировка, като дръвчета са с много голяма гъстота – от 240 до 350 броя на декар. Те са на специална слабо растяща подложка. Подпорна конструкция от тел и колове поддържа тези дръвчета, тъй като нямат силна коренова система и не могат да стоят сами. 

Върху конструкцията е изградена противоградна защита. След като премине цъфтежът напролет, мрежите се разпъват. Това се случва с помощта на специални хидравлични платформи, които позволяват на хората да работят на височина.
Стопанството разполага с две сортировъчни линии, които подреждат ябълката по качество, размер, дори цвят. Това доста улеснява процеса и е икономически изгодно, защото намалява ръчния труд. По-малката сортировъчна линия е с капацитет 2 тона на час, а другата – 10 тона на час.  

Направени са инвестиции и в хладилна база. На първия етап са закупени 5 камери, след това още 7 камери. Те са с капацитет общо около 2400 тона.

Продукцията е за прясна консумация. Реализира се основно на борсите в Бургас, Варна и София. Има и редовни клиенти от Северна България. 

Постоянно заетите работници са около 40. В зависимост от периода и от сезона, се наемат още до 30-40 човека. Сред тях има вече и доста украинци, с които агрономите споделят, че се разбират добре.

Използваният софтуер на RIMPRO дава информация за заболяванията при ябълката, най-вече за струпясването, спрямо температура, влага и фаза на развитие на самото растение. По този начин специалистите знаят по всяко време какви болести може да очакват и как да се предпазят от тях. Използват и феромонови трапове, с които следят летежа на ябълковия плодов червей.

„Ежедневно по няколко пъти обсъждаме всеки проблем в градината. Оглеждаме го, обмисляме го. Работата на агронома е да има поглед навсякъде по всяко време. Обстановката непрекъснато се мени. Всичко е много динамично”, споделят за финал двамата агрономи Петър Дионисов и Павел Ставракев.