Кооперативите са нещо хубаво, което обаче за България работи доста трудно. Обикновено всеки дърпа чергата към себе си, но все пак има добри примери вече и у нас. Един от тях е Кооператив „Фермери“ към Геномика – Сливен, който стартира през август 2017 г.

По стъпките на Алпийската коза в Сакар планина

В него членува и Светозар Гичев, който отглежда говеда от породата Симентал в Ихтиманско. Той обяснява накратко как работи кооперативът.

"Фермерите се разбират кой от какво има нужда като консумативи, добавки. Те се вкарват групово и след това се разпределят по фермите", споделя Светозар.

По този начин се спестява една от брънките във веригата за доставки, а именно търговците. Идеята е да се открият най-добрите продукти, на най-добра цена и след общо решение те да бъдат доставени. Идеята е обаче не просто да се купят едни продукти на по-добра цена, а внимателно да се проследят как те работят във фермите. 

„Използваме по-добрите ферми като тази на Светозар, за да тестваме различни продукти. Там има възможност за проследяемост, информацията е отворена за нас, ние я използваме и обработваме. Когато има продукт, който върши работа, тогава го ползваме в останалите стопанства. Така се опитваме да вкараме и добрите практики според различните ситуации“, обяснява за Агри.БГ Боян Йотов, представител на кооператива.

Организацията е отворена за ферми в млекодайно направление от цялата страна. Участието става чрез еднократна членска такса от 4000 лв.

„Ние държим да работим с фермери, които наистина имат желание да участват в кооператива.Таксата е чиста провокация към тях, за да им ангажираме вниманието. Ако искат да се откажат от кооператива, тя му се възстановява. Идеята е не да съберем пари от фермерите, а да ги ангажираме, да прегърнат идеята“, допълва Йотов.

Кооперативът у нас е създаден по примера на два подобни в Германия. Не е търговски ориентиран, защото процентът остава в него за покриване на разходите. За създателите му е важно фермерът да бъде удовлетворен и да се работи в екип. За тази година имат нови идеи за реализиране, а ние ще следим с интерес.

Какви са плюсовете от участието в подобно сдружение на фермери, вижте във ВИДЕОТО.