Д-р Бранимир Синапов е един от малкото в България, които се занимават с отглеждането на Алпийска коза, или т.нар. Френски алпин. Вече пет години той се грижи за елитната порода в необлагодетелствания планински район Сакар планина, в село Студена над Свиленград.

Оптимистичната история на една семейна козеферма

„С кози се занимавам от 2014 г. От начало заложих на кръстоски между Българска бяла млечна коза, Тогенбургска коза, Саанска коза. Животните се пускаха на паша и на ясла. Виждаше се обаче, че необходимата продукция от този вид животни нямаше как да се получи – и като количество, и като продажна цена“, започва да разказва ветеринарният лекар с 20-годишен стаж в областта. 

Така постепенно той стига до извода, че е по-добре да отглежда по-малък брой, но да бъдат под селекционен контрол и от по-продуктивна порода. 

„След доста търсене и проучване се спряхме на най-подходящата за нас Алпийска коза, която се адаптира лесно. Според книгите тя е с годишна продуктивност от около 900 – 1200 л мляко, 3,6% масленост и 3,4% протеин. От Италия закупих общо 151 броя – 149 женски и два пръча с родословие и сертификати. Животните бяха бременни, след това започнаха да раждат направо при нас“, обяснява д-р Синапов.

В момента животните са 400 и се отглеждат свободно групово на централна хранителна пътека. Характерно за тази порода е, че тя наистина е много красива. Козичките са като сърни – кафяви с черна ивица по гърба, опашката и под колянната става на крачетата. Много симпатични, любопитни и игриви.

„Като дойде време да продавам продукцията, започнах да водя преговори с различни мандри за предаване на млякото. Цената обаче бе крайно незадоволителна. Отначало беше 65 ст./л, после стана 70 ст./л – 75 ст./л. За съжаление, животните нямат толкова голяма производителност, че да покрият разходите за работна ръка и за храна, тъй като се отглеждат стационарно вътре на ясла“, изчислява козевъдът. 

По негови наблюдения този бизнес не се оказва кой знае колко рентабилен, особено ако се съпостави например с овцевъдството. 

„Нямаме търсене и на ярешко месо, и на козе мляко. С такава ниска изкупна цена на българския пазар няма как да се издържаш само с козевъдство“, категоричен е д-р Синапов, който има опит и в най-голямата животновъдна ферма на Балканите в Македония, а сега работи в модерна кравеферма в новозагорското село Богданово.