Всеки уважаващ себе си животновъд планира производството на мляко в своето стопанство, а то е обвързано с планиране и на самото хранене. В модерна ферма в новозагорското село Богданово кравите от породата Холщайн се хранят с целодажбена смеска, която съдържа силаж, люцерново сено, концентрат, меласа и други важни компоненти.

Модерното животновъдство у нас е реалност, а не е приказка

Фермерите обработват 10 хил. дка земя със силажна царевица, пшеница и рапица. Тази година са полели царевицата трикратно чрез гравитачно поливане, а силажната кампания е приключила на височина 3 метра и 20 см и 970 зърна в кочана.

При достигната правилна едрина царевицата е изсипана в силажна яма, къде е покрита и ферментира. Фермерите имат идея да изградят фуражна кухня, която да осигурява висококачествени смесени фуражи и независимост при производството им. За момента обаче смесват всички хранителни компоненти в самоходен фуражораздаващ миксер. 

“За да не се допускат грешки относно храненето, собственикът се е спрял на модерен миксер от Италия, който е софтуерно програмиран да контролира и да следи абсолютно всички отклонения, както при приготвянето на самата храна, така при раздаването и дори при самата технология на производство”, твърди д-р Бранимир Синапов. 

Смесването става със спираловиден вертикален шнек и назъбени ножове. Машината е оборудвана със специален софтуер за хранене на лидер в производството на сензори за кантари. До него животновъдът има достъп дори на телефона си. 

„За всеки компонент, който влиза в миксера, е предварително зададено миксиращо време. Ако фуражирът не го съобрази, се включва шумна аларма за подсещане. И ако той не спази всичко, зададено му от системата, компютърът не позволява храната да се сложи на животните. Така имам пълен контрол над фуражира и съм 100% сигурен, че той не може да сбърка, защото аз контролирам нещата дигитално“, обяснява управителят на ферма Агримилк – Николай Господинов.

Друго улеснение за храненето на животните е импровизирано съоръжение, което улеснява добавянето на меласа. Това е добър компонент към самата дажба, който не само възбужда апетита, но и доставя енергия. „Само двама човека в България имаме такава станция за меласа“, гордее се Николай.

„Поради факта, че енергийният източник, който го добавяме като отделен компонент към храната, се намира в трудно достъпно състояние, ние направихме една импровизация, за да може от по-гъсто състояние да премине в течно“, разказва д-р Синапов. 

За да бъде леснодостъпен, особено през студените зимни месеци, енергийният източник се поставя в импровизирана топлинноизолирана стая. В нея работи и топлинен радиатор, който поддържа необходимата температура и не позволява на продукта да се сгъстява. 

„Самият източник се поставя на по-високо ниво, където се затопля. След това постъпва в един разширителен съд, в който се добавя вода в топло състояние. Хомогенизира се, смесва се и от там с помпа се изкачва на по-високо място, където вече налива директно във фуражораздаващото ремарке на миксера“, допълва ветеринарят. 

Разбира се, във фермата вземат и проби за хомогенност на общата смесена дажба, за да се провери дали самоходният миксер смесва качествено компонентите. Все пак качествено нахранените животни произвеждат качествено мляко, убедени са животновъдите от Новозагорско.