Изменението на климата засяга всички региони по света. На места екстремните метеорологични явления и дъждовете стават все по-често явление, докато при други се наблюдават по-екстремни горещи вълни и суши. 

Четете още: Откога няма да се облагат евросубсидиите до 100 000 лв.?

Именно това наблюдаваме и в България през последните години. Факт е едно - нуждаем се от действия в областта на климата и то веднага. Какво можем да направим? Темата коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев за Агри.БГ.

"Мисля, че вече никой не се съмнява в климатичните промени. Виждаме какви краткотрайни проливни дъждове се изливат и какви периоди на суша следват. Моето лично мнение е, че трябва много сериозно да се погрижим за събирането на тази вода, чрез отводняване, защото ние ще имаме все по-сериозни проблеми като този, който за съжаление се случи в Царево; като този, който видяхме в Гърция. 

Ние трябва да се погрижим да освободим пътя на водата, там откъдето ще минава, но да я събираме. Тоест първата част да я отводняваме, втората част да я събираме, за да имаме достатъчно вода за сухите периоди, които следват. Като наблюдаваме през последните години какво се случва и най-вече през настоящата, се очертава такова нещо", обясни земеделският министър.

По думите му това, което е нужно да се направи, е свързано с прогнозирането.

"Нужна е една дългосрочна прогноза за период от 20-30 години за климатичните промени от БАН, от Института за метеорология и хидрология, за да може на тази база да се подготви едно цялостно преструктуриране на земеделието, в което водеща част са самите земеделски производители, като предприемачи, защото е ясно, че тази година е много тежка по няколко причини.

Пазарът е тотално променен и нестабилен, вследствие на войната в Украйна; климатичните промени усложниха достатъчно нещата. Реколтата тази година е по-ниска, но в същото време е много по-скъпа, заради повишените цени на торове и препарати от миналата година, така че това е първата много тежка година за българското земеделие, а и не само", заключи Кирил Вътев.