Купуването на земеделска земя за създаване на трайни насаждения с лавандула, хизоп, бял равнец, маточина или салвия, покачи цената на земеделската земя в Добруджа. Печалбата от етерично-маслените култури е висока и това провокира трайния интерес. 

Кои са воденичните камъни на врата на земеделието?

При покупка на земя за отглеждане на билки по-важни се оказват бъдещите доходи, а не моментната цена. 

„Не са малко случаите за заеми или кредити именно с тази цел – създаване на насаждения с лавандула”, коментира Димитър Коларов, брокер в агенция за недвижими имоти. „През последните месеци съм сключил сделки на цени от 2500–2650 лв. за декар земя”, допълни още експертът. През юни купувачите вече са готови да плащат и по 2800 лв./дка. Целта е да се инвестира в земеделска земя, чрез която да се развива бизнес с добра доходност. 

Брокер: „Земеделските производители са готови да платят и по 3000 лв. за декар".

Добруджа продължава да държи първенство по отношение цената на чернозема. 

Реалните сделки са в порядъка 2200–2700 лв./дка. Продавачите вече търсят и над 3000 лв./дка, но все още трудно се срещат интересите и на двете страни на тази цена. Тук решаващи са редица фактори, като големина на парцел, доходност, категория, разположение, срок на договора и не на последно място – рентата. През последните години собствениците на земя получават от 80 до 110 лв. на декар. 

Последните статистически данни за Добричка област показват среден размер на рентата от 91 лв. за 2018 г., което е ръст от 4,6% в сравнение с предходната година. В останалите части на страната рентата е двойно по-ниска – средно по 48 лв./дка. Отличници по изплащане на най-високи суми са земеделските производители в община Балчик, които дават средно по 102 лв./дка, в община Шабла – по 92 лв./дка, и в община Каварна – 91 лв./дка. 

Крайморските общини са първенци по още един показател – цената на декар земя е най-висока.

Официалната статистика сочи, че през 2018 г. в Балчик черноземът се е търгувал средно по 2635 лв./дка, в Каварна – 2369 лв./дка, и в Шабла – 2312 лв./дка. Същата година декар земя в Добруджа се е търгувал на 1697 лв./дка, а година по-рано – на 2032 лв. 

Според агенциите за недвижими имоти в Добрич най-скъп е черноземът в общините Балчик и Генерал Тошево. Специалистите смятат, че чувствителна промяна в пазара на земеделска земя се очаква след 2020 г.