Проблемите с пасищата и тяхното разпределение продължават да вълнуват фермерите в сектор “Животновъдство”.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Особено сега, когато на преден план излиза Обща селскостопанска политика, с нейните интервенции и екосхеми, които пък гарантират субсидиране на фермерите, разполагащи с пасища за животните си.

Темата коментира животновъдът Ванко Иванов от ловешкото село Галата пред Агри.БГ.

“Проблемите са общи за всички и това са най-вече пасищата, които са заети предимно от хора без животни. Или пък нямаме достъп до тях, или пък са ни разпределени в други землища и няма как да си закараме животните до тях. 

Все пак пасищата трябва да бъдат разпределяни в селото, където е животновъдният обект на самия стопанин, за да може да ги реализира по някакъв начин на самите пасища. Няма как от едно населено място да се изпращат животни в друго населено място да пасат”, коментира фермерът.

В началото на 2023 г., в рамките на предходното Народно събрание, беше внесен законопроект от 13 народни представители именно за това.

Промените в документа гласяха, че предимство трябва да се дава на местните животновъди при наемането на пасищата. А целта е по-справедливо разпределение на пасищния ресурс и то само и единствено между реални фермери.

Стигна се единствено до приемане на законопроекта на първо четене в Комисията по земеделие, но не и до пленарната зала. А проблемите си стоят.