Животновъди подготвят национален протест с работна дата 27 Септември 2011 г., научи Фермер.БГ. Организаторите на протеста са членове на национална асоциация на животновъдите, но списък с браншовите организации, които ще се включат в протеста, ще излезе в следващите дни.
 
Вероятно събитието ще се проведе в София, но все още няма яснота дали демонстрацията ще бъде пред Министерски съвет или пред старинната сграда на МЗХ, където няма достатъчно място, пред парадния вход, за да се съберат стотиците души. 
 
Акцията на засегнатите се подготвя във връзка с кризата в животновъдния сектор, която се задълбочава, а живот(н)о-спасяващите предложения, които правят многобройните браншови асоциации, остават само на хартия, адресеирани до ръководството на МЗХ, ДФЗ и  до Бойко Борисов.
 
Стопаните на животни твърдят, че най-малко внимание се обръща на тях, субсидиите са небалансирано разпределени, а секторът е забравен от министърa си. Голямата секира за този подотрасъл в селското стопанство се очаква да бъде в края на 2011 г., когато изтича дерогационният период от 2 години за модернизиране на млечните ферми според изискванията на Европейската комисия и голяма част от тях ще трябва да затворят врати. 
 
Хиляди животновъди от догодина се очаква да навлязат в сивия сектор или да обявят фалит, ако няма нов гратисен период за преструктуриране на млечния сектор и покриването на всички хигиенни изисквания за фермите. Освен всичко това, фермерите са недоволни, че особена бариера пред тяхното модернизиране е тромавата администрация, трудният достъп до програмите, а на моменти и калпавото законодателство, което има отношение при прилагането на еврофондовете. 
 
 
© 2011 fermer.bg