Към момента цените на пшеницата достигат до 300 лв.за тон, но активно изкупуване на зърното няма и се изкупува главно фуражна пшеница. Това съобщи земеделският производител от Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

Проблеми при жътвата на пшеница тази година няма и качеството на зърното е много добро, но добивите са ниски и незадоволителни, каза още Жечко Андрейнски и допълни, че в някои части на Видинския регион - в общините Белоградчик и Ружинци средните добиви са 150 кг./дка, което е в следствие на лошата сеитба в региона.
 
Наблюдава се голяма разлика между добивите в различните части на региона, обясни Андрейски, цитиран от Фокус и посочи, че на някои места добивите са от 150-200 кг./дка, а на други от 400-450кг./дка.
 
Земеделският производител коментира още, че обстановката в Гърция ще окаже влияние на пазара на търговията със зърно у нас, като това ще стане ясно през септември, но има и други варианти за плащанията между България и Гърция, както има и други пазари за зърното, уточни Андрейнски.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!