Това, което видяхме на терен в Кърджалийско, като качество е много добро. Дори с една идея по-добро от миналогодишната реколта, съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на европейската организация на тютюнопроизводителите UNITAB за Фермер.БГ.
 
 
„Родните тютюнопроизводители започнаха да заготвят качествено тютюна, спазвайки минималните изисквания. Оттук идва и по-доброто качество на суровината“, обясни Филев.
 
Председателят на НАТ-2010 припомни, че Кирково е общината с най-голям брой тютюнопроизводители на територията на целия Европейски съюз. 
 
„В Кирково се отглеждат единствено ориенталски тип тютюн, от сортовата група „Басми“. Вегетацията на тютюневата суровина се намира в средата. Близо половината реколта вече е прибрана, а добивите зависят от метеорологичните условия през следващите месеци“, разясни браншовикът.
 
По думите му има индикация за 5% повече разсадени площи през тази година. 
 
„Имаме индикации, че с 5% повече са разсадените площи, което означава, че със също толкова ще се повишат и добитите количества тютюнева суровина. Очакваме тютюнът от сортова група „Басми“ да бъде прибран в началото на месец септември“, заключи Цветан Филев.