Целият борд на директорите на държавното дружество „Напоителни системи“ е освободен от длъжност. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов на заседание на парламентарната Комисия по земеделие, предаде БНР.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

От цялото досегашно ръководство, назначено от служебния министър Христо Бозуков, остава само изпълнителният директор Димо Чопков и то, ако успее бързо да нормализира финансовото състояние на дружеството.

Още с назначаването си служебният министър разпореди проверка и подаде сигнал в прокуратурата за работата на „Напоителни системи“. Същото направи и наследникът му Иван Иванов, като е твърде вероятно и той скоро да подаде сигнали до ДАНС и МВР, след като получи резултатите от одита.

Заради скъсаните диги, причинили тежки наводнения преди месец, министърът припомни, че са изпратени искания до фирмите изпълнители да извършат ремонт в гаранционния срок. Те отказват обаче да го направят. 

Иван Иванов: Предвиждат се нормативни промени, така че служители на „Напоителни системи“ сами да извършват ремонтите на важните съоръжения.

Преди почти месец, на 22 декември, служители на дружеството протестираха в сградата му в София с искане за по-високи заплати с 10% до 1500 лв.

„Категорично искаме отговор от министъра на земеделието, понеже анонсира фалит на дружеството. Искаме резултати максимално бързо от проверката, която ще бъда направена, дали ще фалира дружеството, или не. Респективно настояване за нашия договор за ръст на заплатите“, заяви синдикалистът Анелия Иванова, цитирана от БНТ.