Министерството на земеделието ще продължи осъществяването на политическата програма на правителството за изпълнението на административната реформа, съгласно действащото законодателство”, подчерта аграрният министър Иван Иванов в свой писмен отговор на депутатско запитване.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

Заявеното е по повод исканата информация от народен представител, касаеща настоящия брой работещи на пенсионна възраст в системата на Министерството на земеделието (МЗ). Към момента служителите, придобили право на пенсия и наети по трудово и служебно правоотношение в МЗ, са 28.

Назначени извън утвърдената щатна численост в министерството пенсионери пък са общо 11. Един от тях е служител-изпълнител, друг е общ работник, а 9 души са ангажирани като охранители в Звено за самоохрана. По друг ред са наети още 4-ма на длъжност „изпълнител – управление при кризи и ОМП”.

По- солиден е броят на служителите в пенсионна възраст в търговските дружества към министерството - общо 171 души.

От работещи след придобито право на пенсия най-много служители има в „Напоителни системи” ЕАД – 154 души. 

49 от тях са с изминали над пет години от навършване на възрастта си за пенсиониране. 11 пенсионери от преди повече от 5 години работят и в „Система за агропазарна информация” ЕООД.