Предложенията за намаляване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) са неприемливи с оглед на нарастващото търсене на храна, по-високите производствени разходи и значителната нестабилност на пазара, гласи становище на европейските лидери в земеделието.

 

Европейската фермерска конфедерация Copa-Cogeca предупреждава в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 22-23 ноември, че предложението за намаляване на бюджета на ЕС за следващия рамков период 2014 – 2020 г.  представлява значително намаляване на разходите за селско стопанство и риск за продоволствената сигурност и развитието на селските райони.


Фермерите, така или иначе, вече изнемогват заради високите производствени цени, заяви Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca. Те вече се сблъскаха с мерките, които трябва да предприемат, за да постигнат по-високо производство за по-малко пари след влизането на реформата, допълни още Песонен.  


Кипър, който председателства ЕС, иска допълнителни съкращения, които реално означават, че бюджетът за ОСП ще се редуцира с 10%.


Пека Песонен заявява, че средствата за селско стопанство до 2020 г. трябва  да се задържат поне на сегашните нива, за да имат земеделците бъдеще.  Важно е също така да се гарантира силна национална и регионална подкрепа за мерките за развитие на селските райони по втори стълб на ОСП. Всички разходи по втори стълб трябва да бъдат съфинансирани, заявяви още генералният секретар на Copa-Cogeca.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!