Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подписа обща декларация със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка, Естония, Литва и Хърватия относно бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. 

Русалов: 2017 г. беше разнообразна и шарена за зърнопроизводителите

Декларацията бе обсъдена по време на 67-ата среща на земеделските камари в унгарската столица Будапеща и ще бъде предоставена на Европейския комисар, отговарящ за земеделието Фил Хоуган, съобщиха от НАЗ. 

Представителите на разширената група от земеделски камари и НАЗ в България са обсъдили настоящата ситуация на пазара със селскостопански и хранителни стоки. Станало е ясно, че земеделските производители в страните, участвали във форума, страдат от условия като суша, градушка и дъжд, които най-вероятно ще засегнат цялата реколта тази година, отбелязват от НАЗ. 
 
 
Използването на продукти за растителна защита става все по-строго в Европейския съюз. Ето защо участниците в срещата са обсъдили и промените в разрешаването на използване на продукти за растителна защита (ПРЗ). 
 
Гостите  на форума са стигнали до извода, че този процес ще доведе до намаляване на добива, освен ако не бъдат направени основни промени в областта на разрешаването на ПРЗ.
 
 
Друг общ момент сред участвалите на срещата организации е подкрепата им за изпълнението на целите на Инициативата за Централна и Източна Европа за основани на знанието селско стопанство, аквакултури и горско стопанство в биоикономиката – „BIOEAST”.
 
Отделно от това е отправен и призив към европейските ръководители да гарантират справедлив баланс между потребностите на земеделските производители и устойчивостта при разработването на нова, модерна и опростена ОСП.