Ученици от земеделското училище от град Генерал Тошево посетиха лозовите масиви и винарската изба на Професионалната гимназия по лозаро-винарство в хърватския град Осиек. 
 
 
Визитата е станала след спечелен проект от ПГ по земеделие „Т. Рачински” на стойност 57 000 евро, по който работи в момента учебното заведение, съобщи за Фермер.БГ директорът Кристияна Иванова. „Как се отглеждат различни сортове грозде и как от тях се добива качествено вино е важно за нашата гимназия, тъй като смятаме да садим собствени лозя и да се развиваме в тази посока”, съобщи още ръководителят на училището. 
 
Практическото обучение в Хърватия е продължило в екологична ферма за производство на различни видове брашна, намираща се до град Винковци. 
 
 
Фермата разполага с мелница и цех за пакетиране, които са посетени от 24 ученици от община Генерал Тошево заедно с техните учители. В същата област те са се запознали с производството на яйца и кокошки-носачки. 
 
Атрактивна се оказва и визитата в предприятие за производство на захар, където са показани процесите по извличане и рафиниране. В град Джаково българската група се е запознала с породата коне Липицанер по време на визитата си в конезавод. 
 
„Важно е нашите ученици да се развиват и обменят опит първо със съседите си”, подчерта Кристияна Иванова. „Затова при подготовката на проекта по програма „Еразъм +” осъществихме контакт със земеделското училище от град Винковци и те изготвиха огледален проект. Те бяха оценявани поотделно, но важното е, че и двата спечелиха”, допълни още директорът. С цел по-ефективно практическо обучение, при посещението си в семейните ферми в Хърватия българските ученици са гостували на хърватски семейства.
 
 
„Тази практика се прилага и при нас, тъй като в момента, до края на седмицата, ни гостуват ученици от град Винковци, които също стават част от семействата на добруджанските си домакини”, подчерта още Иванова. 
Включиха се 12 ученици от специалностите „Земеделско стопанство“, Техник-растениевъд“, „Лаборант“, чиято цел бе практика.
 
Благодарение на практиката в Хърватия учениците придобиха нови знания за технологии и техники; получиха възможност да приложат придобитите знания в реална работа. Те участваха в работа в оранжерии и разсадник - присаждане на цветя, рязане на овошки и лози, калибриране на плодове, пикиране на растения. Запознаха се с характеристиките на породата коне ‚Липицанер“.