Кампанията по сеитба на слънчоглед и царевица в Добричка област върви с добри темпове. Въпреки че в други части на страната се стигна до наводнения, в Добруджа засушаването предизвиква сериозни тревоги, тъй като за поредна година стопанският сезон започва без натрупани запаси от зимна влага.

Фермери от Добричко: Сеитбата започна, подготвени сме

„В момента в Добруджа е много сухо. Сеитбата върви, но влагата е много неравномерна и част от семената попадат на суха почва. Това ще бъде проблем, тъй като няма да поникнат равномерно”, коментира земеделският производител Георги Катранджиев. Той обработва 30 000 дка в Добричка област. Фермерът приключва със сеитбата на 7000 дка със слънчоглед, предстои да заложи 10 000 дка с царевица. 

Друг проблем в региона са ветровете, които допълнително пресушават горния слой на почвата. „За да засеем, трябва да направим обработки. Част от колегите са направили само едно култивиране, за да не извадят суховеите и малкото останала почвена влага”, подчерта още Катранджиев.

Той допълни, че има площи от междинните култури, които трябва да бъдат добре обработени преди сеитбата на царевица. „За да бъде качествена сеитбата, трябва да има поне две обработки, а това е рисково в условията на суша. Може би занапред трябва да мислим за друг тип технология с минимални обработки от рода на стрип-тил. Това обаче също изисква инвестиции в техника”, коментира още фермерът.

През последните няколко години зърното от слънчоглед се търгува на ниски цени и това доведе до лек спад в площите с маслодайната култура в Добричка област. Голяма част от фермерите преминаха към високолеинов слънчоглед заради по-добрите цени. В стопанството на Георги Катранджиев над 40% от посевите са с HO-хибриди с високо съдържание на олеинова киселина. 

Катранджиев: „През последния месец зърненият пазар беше изнервящ, а някои цени тръгнаха надолу след въвеждане на извънредното положение”.

Търговците също имат затруднения. Корабите трудно се вкарват в пристанището, минават през карантина и това забавя доставките и търговията. „Мисля обаче, че пазарът ще върви нагоре. На борсата цените на пшеница за новата реколта преди един месец бяха доста по-ниски. Това беше след първите случаи на коронавирус в Италия, когато цените на борсата тръгнаха надолу”, уточнява Катранджиев.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

След това търговията се раздвижва и в момента пшеницата се търгува на добри нива. „Ако трябва да обобщим, за последните 12 месеца това са най-високите цени”, допълва фермерът. 

Състоянието на пшеницата в Добричка област в момента е много добро благодарение на малкото, но навременни валежи. Всички посеви са подхранени с азотни торове и напръскани с хербициди и фунгициди. Очаква се само повече дъжд.