От земеделското ведомство разработват възможността за подпомагане на преработвателната индустрия с условието тя да приоритизира изкупуването на българска суровина. Предложението за такава кризисна мярка предизвика смесени чувства и провокира редица въпроси в земеделските производители и браншовите организации.

Овощарите искат подпомагане за производство, а не за преработка

Пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България, сподели притесненията си от въвеждането на тази мярка. Според браншовия представител тя няма да даде гаранция на производителите, че стоката им ще се изкупи. 

Не подкрепяме в тази затруднена ситуация да се подпомагат сектори, които не са приоритетни и тяхното съществуване не е застрашено, каквито са преработвателните предприятия за плодове и зеленчуци.

Живка Гроздева: "Най-вероятно министерството в момента търси правилните инструменти и механизми за подпомагане на производството. Огромна несигурност витае в овощарското съсловие. Разговаряме с хора, които питат какво ще се случи с пазара на плодовете. 

А ще имаме ли работна ръка, когато дойде ред всички масово да я ползваме? В момента има, но тя не се ползва толкова интензивно. С началото на беритбите през юни ще се нуждаем от един доста по-голям ресурс. Основните ни притеснения са за първите плодове, които предстои да берем – череши и ягоди.“

От бранша поясняват, че към днешна дата са направени нужните разходи и инвестиции за производството, но не знаят дали и каква възвръщаемост ще имат в кризисната ситуация. Споделят, че чувстват огромна несигурност и от гледна точка на климатичната обстановка. Все още не са отминали сланите, а сезонът на градушките предстои. 

МЗХГ: Площ за български храни в магазините - задължително

В такава усложнена обстановка производителите на плодове имат нужда от яснота за пазарите и механизъм, който да гарантира пласиране на производството им.

Живка Гроздева: "Отношенията производител – преработвател у нас не са балансирани. Никога на сме се договаряли като равни партньори. Има риск силата на преработвателите да се увеличи опасно много и търсеният ефект да се окаже дефект.

В беритбената кампания получаваме често отговор от преработватели, че не изкупуват българска суровина. Давам за пример прасковите, които от Гърция внасят на по-ниска цена."

Ако преработвателите, също затруднени от кризата, нямат заявки и договори с техни прекупвачи, какви са гаранциите, че ще изкупуват българска суровина, питат овощарите.

Ние предлагаме да се плаща не на преработвателите, а на производителите и то на килограм фактурирана предадена стока. Така ще се компенсира разликата в сумата при по-ниски изкупни цени, смята браншовият представител.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Живка Гроздева: "Тази мярка, която министерството е замислила към преработвателите не обхваща всички производители на плодове за десертния пазар. Има такива, които произвеждат нектарини, примерно. Никой в България не преработва нектарини. Тези стопани остават ощетени спрямо другите.

В консервната индустрия се ползват плодове първи клас, съответно изкупната цена е добра, но има преработватели, които произвеждат сок, концентрат и т.н – там изкупната цена е много ниска.

А има плодове като ябълка и круша, при които възможност за изкупуване на по-добра цена не съществува, защото компот от ябълка няма. Единственият вариант ябълката да се включи в тази мярка е при продажба на производство за сок, където цената е 0.10 - 0.15 лв."

От бранша заявиха готовност за диалог и обсъждане на възможните варианти, така че да се стигне до най-доброто решение, което да е в помощ на производителите.

Живка Гроздева: "Смятаме, че подкрепата трябва да бъде директно насочена към производителите на плодове и зеленчуци. Дали това ще бъде на принципа на de minimis, или ще се подпомага отделна група разходи, трябва да се обсъдят алтернативите."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Искане за компенсация: До 40% върху стойността на дадените за преработка суровини

Без паника: Родните краставици са вече на пазара

ДФЗ: Авансово плащане за инвестиции в растениевъдството