Възможно ли е всяка крава да бъде под 24-часов непрекъснат ветеринарен надзор всеки ден от година? Скоро това може да стане реалност, благодарение на зелен светодиод, закрепен като ушна марка на животното.
 
 
Миниатюрният чип постоянно ще информира собственика на стадото за здравословното състояние на всяка крава или бик.
Хитроумното устройство ще се появи на пазара в САЩ в близките месеци. Системата за долекарски ветеринарен надзор вече предизвика огромен интерес сред фермерите в Америка. 
 
Възможно е до няколко години всяка съвременна кравеферма да бъде оборудвана със система от зелени диоди на ушите на едрия рогат добитък, съобщи topagrar.pl.
 
Технологията е създадена така, че да информира стопанина за различни здравословни проблеми на животните, обясняват нейните създатели.
 
 
Сигналът от диода ще се използва за сравняване на поведението на отделния индивид с останалата част от стадото. Устройството ще познава също типичните симптоми в поведението на болните животни, като в допълнение ще следи и температурата на тялото на всяко.
 
При подозрение за заболяване информацията за тревожните симптоми ще се изпраща автоматично на контролен панел, а при потвърждаване на съмнението ще се насочва към стопанина.
 
Необикновената система за откриване на патологии е особено ефективна в случаите на респираторна болест по едрия рогат добитък, която е най-честата причина за заболявания и смърт на тези животни в САЩ.
 
„Текущите ни изследвания бяха съсредоточени върху ранната диагностика на респираторната болест на едрия рогат добитък. Резултатите показаха, че системата е способна да открие неразположението няколко дни по-рано в сравнение с визуалния преглед от ветеринарен лекар. Това дава големи шансове за диагностициране на болестта на ранен стадий и за предприемане на съответните мерки. В случай на заболяване диодът върху ухото на животното започва да свети със зелен цвят“, обясни Вишал Сингх, основател и генерален директор на Quantified Ag.
 
Фермерите вече проявяват интерес към новата технология, която беше представена на изложения в Австралия и в Бразилия. На този етап системата не е евтина. Оборудването на една ферма с базова станция и антена струва 6 000 долара, а диодът за всяко животно е на цена 15 долара.