В продължение на една седмица Агрополихим АД представи пред водещи земеделци решения за хранене на растенията, които гарантират ненадминат успех. По време на открити дни в цялата страна, фермерите имаха възможност да се запознаят на практика с това, как цялостните технологии на компанията работят и какви са ползите от прилагането им.
 
Домакин на събитието в село Кръстина, Бургаско, беше фирма Агроленд 4 ЕООД. Агрополихим АД, заедно със своите партньори от Лимагрейн, ДиК Инженеринг и НИК Електроникс представи цялостни решения за топ резултати. 
 
„Тук отново акцентираме върху цялостната технология изцяло с течни торове – NP, UAN и двете серии течни торове ФАСТ и ФАСТ +. Иновативното, което представяме тук, съвместно с ДиК Инженеринг, направихме изсяването, заедно с течното NP  - няма площно разхвърляне на торовете, тъй като с фосфорът ние целим да дадем един доста по-добър старт на културата, вместо с останалите азотни торове“, каза Йордан Илиев, ръководител отдел „Агрохимия и почвознание“ в Агрополихим АД. 
 
 
Сеитбата на полето е направена на 18 октомври. Преди нея обаче, специалистите от Агрополихим винаги се доверят на почвените анализи. Благодарение на пробите, всеки земеделец получава индивидуален съвет, с който да достигне максималния потенциал на своето поле.
 
„На това поле сме направили почвени анализи  преди сеитбата. Услугата е предоставена от НИК Агро Сървис и се нарича AgroBalance - полезен инструмент за всяко едно стопанство, помощник за агронома и за собственика. От тези почвени анализи се добива реална картина за хранителните запаси на всяка една почва и съответно се прави планиране за режима на хранене на растенията след сеитба“, обясни от своя страна Ранко Михайлов, представител на НИК Електроникс за Бургас.
 
 
Масова грешка, която голяма част от земеделски производители допуснаха при есенниците през тази година, бе поредното торене на сняг с карбамид, в малкото снежни дни, които  ни предложи зимата. Това торене, особено през тази година, генерира изключително високи загуби на активно вещество, които може да достигнат до 60%. При течната технология тези загуби са редуцирани до минимум. Какво обаче представлява тази технология разказа пред Фермер.БГ Владимир Желев, агроном-консултант в компанията.
 
„Пред повече от 50 човека представихме цялостната технология за течно торене. За всички фермери от региона беше изключително важно да присъстват, защото проведохме една доста масова кампания през зимата под мотото „Прецизно хранене“ и днес смело мога да потвърдя, че нещата се получиха в реални условия на полето. 
 
Цялостната технология, специално на това поле, сме разделили азота на пет части – две приложения есента и още три през пролетта, като едновременно със сеитбата сме изсяли самия посев с течния комбиниран тор NP 6:21. Активното вещество азот е около 19,5-20 кг/дка“, посочи Желев.
 
Използваното активно вещество цели чрез доброто торене да се развие максималния потенциал на сортовете. Именно това видяха и земеделците – изхранени посеви и то с минимални загуби на активно вещество, въпреки сухото време.
Разбира се, от особено значение е и сортът, който се използва. Специално на полето в село Кръстина бе представена селекция, подходяща за Южна България, от предимно ранни сортове пшеница.
 
 
„Много добре си партнираме с фирма Агрополихим и то не само на това поле, но и като цяло в региона. Ние сме две иновативни компании, в две различни направления. На това поле са използвани нашите сортове с техните технологии – доста високи торови норми, които показват както качеството на техните торове, така и качествата на нашите пшеници – устойчиви на полягане, добре изхранени посеви, много добро представяне за района и за климатичните особености тази година“, коментира Христо Христов, регионален търговски мениджър на Лима Грейн за Южна България. 
 
За прецизно торене обаче е нужна прецизна техника.
„С Агрополихим работим от две години съвместно. С нашите машини и техните течни торове правим опитни полета. Тази обработка, която няма как да бъде пропусната вкарваме торта точно там, където трябва да бъде, с минимални – мога да твърдя дори, че са нулеви загуби от активно вещество и сме сигурни, че там, където попада торта ще бъде усвоена“, посочи Деян Давидов, представител на ДиК Инженеринг.
 
По време на открития ден освен земеделци, които тепърва откриваха позитивите на течната технология, не липсваха и такива, които я прилагат от години. Димитър Георгиев е земеделски производител от Сливен. Той обработва 12 хил. дка земя с пшеница, слънчоглед и нахут. Той е един от многото фермери, които са избрали да се доверят на течната технология на Агрополихим АД.
„Тази година се доверихме на течния азотен тор на Агрополихим, който приложихме на много голяма част от нашето стопанство. Друга част приложихме с карбамид, като течния UAN се представи доста по-добре“, посочи Георгиев. 
 
 
Въпреки нетипичната година, по всичко личи, че се очакват рекордни резултати. На това мнение е и Йордан Илиев.
„Очакваме доста добър добив тук. Предполагаме дори рекорди при ечемика, тъй като очакваме 750-800 кг/дка, а при пшеницата разчитаме да стигнем и до 1000 кг/дка. Това е при всички наши опитни полета успяваме да достигнем тези резултати и земеделците все повече и повече изпипват цялата технология, доверяват ни се, торят с течните торове и комбинирано с гранулатите успяват да постигнат резултати“, каза той.
 
Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията -  agropolychim.bg