Независимо от очакваните по-ниски добиви от зърно през тази година, немалка част от българската пшеница се изнася. Цените на зърното на старта на кампанията са ниски, има, обаче, и други фактори, които будят недоумение - само преди дни 240 хиляди тона пшеница, включително и българска, беше експортирана за Египет, но през Румъния.

 

На въпрос на Фермер.БГ защо българските зърнопроизводители не могат сами да реализират продукцията си на международните пазари, представители на браншови организации признаха, че „колективният спорт, за съжаление, не е силата на българина“.

 

„Малко от зърнопроизводителите могат да си позволят да заявят кораб и да гарантират, че ще могат да го напълнят. Затова е необходимо сдружаване, за да се осигури и необходимият финансов ресурс“, коментира Димитър Зоров от Националния говедовъден съюз.

 

Според Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите причината е в липсата на национална политика. „Липсва национална политика и това е валидно за всички сектори. Нямаме инфраструктура, а изграждането на съвременна инфраструктура е един от основните фактори. Търговията на зърно в света се управлява от 5-6 мултинационални компании и реално всеки работи за тях.

 

Ще дам само един пример, който дава отговор на въпроса – корабите на пристанището в Констанца се товарят 3-4 пъти по-бързо отколкото на българските пристанища. Съвсем логично е един търговец да предпочете да му бъде натоварен корабът за 2 дни, вместо за 12 дни“, категоричен е Вукодинов.

 

 

Очаквайте видео то темата!

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!