Ситуацията на стопаните в Германия става все по-драматична. Според данни от последното преброяване на животните от месец май броят на свиневъдите, които се отказват от производството, се увеличава драстично. Броят на свинете също рязко намалява, пише германският специализиран сайт Agrarheute.

Прогнози: Поголовието на месодайните крави се топи

От отрасловата организация ISN определят ситуацията като “криза без прецедент в този мащаб”.

Много фермери се отказват и от млечното животновъдство. Основната причина за това са огромните разходи. За изненада, и производителите на говеждо месо се разреждат, въпреки нарастващия брой на животните и по-високите цени.

Най-сериозна е ситуацията при свиневъдите. Поголовието от животни намалява по-бързо от броя на свиневъдите. Това се случва много рядко в „нормални години“. В повечето случаи намаляването на популацията е по-бавно от закриването на ферми, тъй като основно по-малките ферми се отказват. Статистически погледнато, животните след това мигрират от тях към по-големи и растящи ферми.

Този път е различно. Поне в свиневъдството, което е разтърсено от сериозна криза.

При говедовъдите броят на фермите намалява значително по-бързо от животните - с 2% спрямо 0,5%. Процентът на намаление за млекопроизводителите е средно 2%. В същото време броят на млечните крави почти не пада. Продължава процесът на концентрация на млечното животновъдство.

Структурен срив в свиневъдството

През май 2022 г. Destatis преброи само 22,29 милиона прасета в Германия. Това е 2,4 милиона животни или почти 10% по-малко отколкото през май 2021 г., както и най-ниската популация на свине за 30 години. Този рязък спад на запасите е пряк резултат от тежката и продължаваща криза при цените, случаите на АЧС и пандемията.

Тази криза експлозивно повишава разходите на свиневъдите и води до много оперативни затваряния.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Земеделската общност ще търси обща позиция за бъдещето си

Извънредни субсидии от над 62 млн. лв. ще получат четири сектора - кои са те

Нови правила: Как ще се отчитат трупове на говеда, свине и овце в кланиците?