Изискванията за приемане на животни в кланица и задълженията на самите кланици са определени в Проект на Наредба за класификация на кланични трупове на говеда, свине и овце по скалите на Съюза, отчитане и докладване на пазарните цени на някои категории кланични трупове и проверки в кланиците. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Проектодокументът, който е на обществено обсъждане до 15 юли, отменя сега действащата Наредба № 15 от 2009 г. за окачествяване и класификация на кланични трупове.

С наредбата се уреждат:

•    задължението за класификация на кланични трупове на говеда, свине и овце, съгласно броя на кланетата;
•    изискванията за приемане, предкланичен престой и клане на животни в кланицата;
•    редът и методът за идентификация, класификация и претегляне на кланичните трупове;
•    редът за събиране и предаване на резултатите от класификацията; за изчисляване и докладване на цените; за извършване на проверки в кланиците; за разглеждане на споровете относно класификацията.

На 18 май 2022 г. предложената проектонаредба е представена за предварителни обществени консултации на Асоциация на свиневъдите в България, Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Браншова камара на месодайното животновъдство, Асоциация на месопреработвателите в България и Борд по говеждо и агнешко месо.

Изискванията, при които кланицата приема всяка партида животни за клане, са следните:

•    животните са маркирани по реда на Наредба № 61 от 2006 г. за условията и реда за официална идентификация на животните;
•    партидата животни се придружава от ветеринарномедицинско свидетелство;
•    при говедата всяко от тях се придружава с индивидуален паспорт.

Партидата животни, получена от един доставчик, се настанява в отделен бокс за предкланичен престой. Животните се колят по реда на приемане на партидите.

Класификацията на кланични трупове се прилага за:

•    говеда на възраст над осем месеца;
•    свине с кланично тегло между 60 и 120 кг;
•    овце на възраст под 12 месеца (леки и тежки кланични трупове).

Класификация на кланични трупове по скалите на Съюза се извършва в кланиците след клането и претеглянето им. За говеда и овце класификацията е визуална, а за свине се извършва с уред „Ultra FOM 200“.

Кланицата има възможност сама да определи кои лица да упълномощи при документирането и предаването на резултатите от класификацията, събирането и докладването на цени, като за тях изпраща информация в МЗм.

С проектодокумента може да се запознаете ТУК, а коментари и становища се изпращат по имейл на: [email protected].