Не трябва да се противопоставят секторите. Това няма да доведе до нищо хубаво. Така съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев коментира ситуацията с разпределението на парите по Ковид мярката. 

Следете темата с нас 

Фермерите от сектор “Плодове и зеленчуци” настояват бюджетът да бъде разпределен 50 на 50, а не 60 на 40, както техните колеги от животновъдните организации настояват.

По повод разпределението в неделя се проведе протест на овощарите, а в сряда се готви още един. 

“Като начало ние искаме да се направи анализ, защото без него, всичко друго са празни приказки. 
Сега се хвърля пояс, чрез който може да се спаси само един човек, а те искат да спасят двама. Това няма как да стане. Или ще се удавят двамата, или ще се спаси по-силният. 

Ние затова поискахме 200 млн. лв., а те успяха да договорят 111 млн. лв. И пак не знаем на базата на какви анализи”, коментира Караколев.

По думите му е много съмнително въобще да не са направени анализи, но проведената работна среща между Министерството на земеделието и бранша определено бе категоризирана като провал, според земеделските организации. 

“За мен тази среща, беше един фарс. Ако при 60/40 на седмица фалират по 10 ферми, колко ли ще фалират при 50/50 и кой ще понесе отговорността?!”, каза за Агри.БГ Симеон Караколев. 

“Срещата беше, срамна, унизителна и обидна. Противопоставянето на различни земеделски производители , всички в окаяно положение започна да става практика на МЗм”, написа тогава Димитричка Търпанова от Съюзът на добруджанските овощари. 

На 16 март, по време на заседание на земеделската комисия в Народното събрание двама от зам.-министрите - Иван Христанов и Стефан Бурджев ще бъдат изслушани точно на тази тема.