Какво се случва, когато събереш на едно място браншови представители на секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ – всичко друго, но не и конструктивен диалог. Този филм сме го гледали и преди – един словесен сблъсък, по-скоро личностен, отколкото секторен, често придружен с нелицеприятни подмятания.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Поредната ябълка на раздора е механизмът на разпределение на Ковид мярката, за която България тепърва ще изпраща нотификация. Нищо, че за нея се разбра още в началото на февруари. След попарените надежди, че няма как нейният бюджет да набъбне на 200 млн. лв., сега на дневен ред е процентното разпределение по сектори на заложените 111 млн. лв.

Животновъдни организации настояват за съотношение 60 на 40 в тяхна полза, като се спазва обаче и животинската единица – нещо, което не се случи в последния прием в края на миналата година. Растениевъдите, от своя страна, се борят за равно разпределение от 50 на 50. Те дори излязоха на протест, за да бъдат чути по-ясно.

От протеста: Политиката на МЗм в сектор “Плодове и зеленчуци” е неадекватна

Екипът на Министерството на земеделието събра заинтересованите страни на онлайн среща на 11 март, за да сондира техните предложения. 

„При работата си ще се водим от безпристрастна политика, без да се влияем от лобистки натиск на който и да е сектор“, коментира заместник-министър Иван Христанов, все едно не е знаел какво ще се случи.

А сценарият е ясен – два часа хвърляне на камъни в чуждата градинка, тоест чуждия сектор. До феърплей така и не се е стигнало. Все пак за това е нужен рефер – такъв, какъвто е трябвало да бъде земеделското министерство. 

Прессъобщението след срещата гласи, че екипът на ресорния министър Иван Иванов вече е разработил няколко варианта. Защо те не са били представени на браншовите представители обаче – или е по-добре първо да се изпокарат и тогава да се внесе малко ред?!

По време на обсъждането е било пояснено, че целта на Ковид мярката е да бъдат подпомогнати работещите фермери и затова за база ще бъдат използвани заявените площи и животни за 2021 г. и подадени заявления за 2022 г. 

Освен това в кратки срокове България трябва да изпрати помощта в ЕК за нотификация. Надяваме се, че липсата на време няма да бъде оправдание за липсата на анализ. Нали борбата е да има справедливо разпределение на помощта по сектори, а не кой да вземе повече?!

„След спора на заседанието между овощари и животновъди, проведено от МЗм, за начина, по който да се раздели бюджетът по следващия Ковид прием, овощарите излязоха да протестират. Ние, животновъдите, трябва да протестираме срещу тях ли, или да се бием с тях? Разпределянето на бюджета трябва да се направи от МЗм, обосновано и лежащо на данни и събития, причинени от Ковид ситуацията“, коментира овцевъд в социалните мрежи.