Отглеждането на зеле е добра инвестиция, споделя пред Агри.БГ производителят от Мало Конаре Иван Кабуров.

Фермери, познавате ли добре вредителите в оранжериите?

Преди години зеленчуковата ферма на семейство Кабурови била 800 дка в Пазарджишко, но стопаните преживяват редица загуби и преструктурират производството си. Днес имат изградена модерна оранжерия за краставици от холандски тип и зелева градина, а сигурността идва от зърнените култури – пшеница и слънчоглед.

Зеленчукопроизводството трябва да бъде приоритетно не само на приказки, но и на дела, заявява производителят.

Иван Кабуров: "Зърнопроизводството не е приоритетно за мен, но дава някаква стабилност, за да можем да продължим със зеленчукопроизводството, което ни е на сърце. Зърненото ми стопанство се управлява от трима души, а в момента качвам 20 работници да ги закарам след работа днес в зелевата градина.

Зеленчукопроизводството е бизнес, който отваря работни места и допринася за брутния вътрешен продукт.

Преди 5 години имахме около 800 дка зеленчуци и 150 работници. В годината, в която дойдоха тиквите, които унищожиха субсидиите за зеленчуците, изгубихме много. Всеки ден ни отиваха по 4-5 хил. лв. за заплати на работниците. Много неблагодарен сектор е зеленчукопроизводството. На фона на вноса от Турция, Гърция, Албания, третиран с забранени у нас препарати, родното производство се губи."

Кабуров е заявил ангажимент за период от 4 години да отглежда зеле на площ от 60 дка около оранжерията си. Избира тази култура като по-рентабилна и от която няма да загуби много при евентуален срив на цените. Идеята на младото семейство е малко по-малко да възстановят зеленчукопроизводството си и да вкарат в него новите технологии за прецизно земеделие.

Зелевата градина на Иван Кабуров

Иван Кабуров: „Имам и малък проект за хладилник към оранжериите, за да може да си задържаме продукцията. Прясната продукция, не е като зърното, което може да продадеш на зелено за другата година, ако желаеш. Нещата при зеленчуците са много по-динамични и трябва да подсигуриш запазването им, докато ги пласираш."

Зелето не е тежка за отглеждане култура и можеш да си го гледаш всяка година, като дори и да изгубиш, не е фатално, защото инвестициите в него са по-малко, не като пипера и доматите.  

При по-висока пазарна цена на зелето можеш да спечелиш повече. Семената са по-евтини и себестойността е по-ниска. Все пак работници си трябват, има много ръчна работа.

Сега дозасаждаме последното поле, а предходното го окопаваме с трактор. Прилагаме капково напояване и поливаме през ден. Вкарваме тор за подхранване във водата. През десет дни пръскаме с фунгицид за болести и с инсектицид за неприятели, за да може да го защитим от гъсеницата. Въпреки че е по-лесно за отглеждане, и то си иска ежедневни грижи, не може да го оставиш да буреняса и после да чакаш да ти се отплати. Зеленчукопроизводството иска постоянно внимание и много труд.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой е с най-голям шанс за приема по подмярка 4.1.2?

Пазарен интерес към сливенските праскови има, но продукция няма

Мярка COVID-19: Вижте по какви методи са изчислени ставките