Националният фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни, съобщават организаторите. 

Продължава интересът към отглеждането на лавандула в Добричко

Началото ще бъде дадено още на 25 юни, когато в град Чирпан ще бъде открит лавандулов базар с работилница за децата, концерт и фотоизложба. В събота фестивалът се пренася в село Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. 

На площада ще бъде подредена фотографска експозиция, а дворът на кметството ще е домакин на традиционна кулинарна изложба на ястия и напитки с добавка на лавандула. Ръчноправени изделия, сувенири и апликации с лавандула ще бъдат част от специален базар. 

За първи път в събитието ще участват и фермери, които ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка. 

Следобед се организират детска работилница и конкурс „Крал и кралица на лавандулата“. Музикалната програма ще завърши с гала-концерт на Йорданка Христова. 

Планиран е опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в Средно градище, както и дегустации на вино, произведено в избите в селото и околностите.

По традиция Националният фестивал на лавандулата ще има и второ издание за годината – на 3 и 4 юли в град Генерал Тошево.