20 млн. лв. ще си разделят българските животновъди. От днес до 15 Юли вратите на областните дирекции на ДФЗ са отворени за стопани, които желаят да подават заявления за получаване на еднократна финансова помощ de minimis за изхранване на добитъка си.


"Заявките на всички животновъди ще бъдат направени в рамките на двуседмичен срок в месец юли и нашата идея е да се разплатим с животновъдите. На база на заявките ще изчислим ставката за изхранване на глава животно и в рамките на… края на юли, началото на август да можем да се разплатим. Идеята е, тъй като националните схеми за подпомагане, и не само националните, има и схеми, които са през европейски гаранционен фонд, те се изплащат на фермерите животновъди в месец декември. Именно в този период да им се помогне, тъй като те имат доста проблеми, включително дори и за закупуване на фураж", коментира шефът на ДФЗ Румен Порожанов.

Максималният размер, който може да получи един фермер, е до 7500 евро за периода 2009-2011 г., уточниха от фонда. Право на подпомагане имат само регистрираните животновъди, които отглеждат крави, биволици, овце майки и кози майки.

Основно изискване за одобряване на помощта е кандидатите да нямат задължения към фонда.След като приключи приемът на документи и информацията от подадените заявления бъде обобщена, управителният съвет на фонда ще определи размера на държавната помощ по видове животни.

Нерегистрираните земеделски стопани от засегнатите от шап райони също ще могат да се възползват от държавната помощ под формата на de minimis, гласи друго решение на управителния съвет на фонда. До момента право на обезщетения за умъртвени в шапните райони животни имаха само регистрираните животновъди. Крайният срок, в който стопаните могат да кандидатстват за финансовата помощ, е 8 юли. Парите ще им бъдат преведени до 15 юли. До момента по финансовата линия са приети 518 заявление за над 1,24 млн. лв. Общо 128 регистрирани стопани са получили обезщетения на стойност над 784 200 лв.