Националният форум на младите фермери стартира в Пловдив. Събитието преминава под мотото „Предай нататък“. „За мен този форум е плод на четири годишни усилия - да открием и да покажем скрития потенциал на българския млад фермер и на българския агропредприемач. За мен този форум е един завършек на тези усилия, но и едно ново начало.
 
 
Начало на един процес да обединим енергията и визията си за бъдещето и за настоящето на младите фермери, защото именно те носят промяната, бъдещето на европейското и българското земеделие“, каза евродепутатът Владимир Уручев. 
 
Националният форум се провежда в Аграрния университет в Пловдив. Съорганизатори на събитието са евродепутатът Владимир Уручев, Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
Събитието има за цел да подчертае значението и ключовата роля на обновяването на поколенията и привличането на повече млади хора за развитието на устойчив земеделски сектор в България. С него ще бъде стартиран дебат относно предизвикателствата пред младите земеделски производители в контекста на бъдещата рамка на ОСП.
 
 
Форумът е разделен на два панела. Заедно те ще очертает състоянието, проблемите и перспективите пред младите фермери, в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) и възможностите за подобряване на конкурентоспособността им.
 
В рамките на събитието, за трета поредна година, ще се проведе и Национален конкурс за млад фермер. Победителят в надпреварата ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер.