„Заедно в земеделието“. Това е мотото на превърналото се вече в традиция съвместното събитие на лидера в семенарските компании  - фирма Еуралис, КВС България и BASF България, на което за трета поредна година Еуралис представи своето портфолио. 
 
„Заедно в земеделието“ - така наричаме този форум, защото вярваме, че заедно и с всеобщи усилия ще можем да бъдем много по-полезни за фермерите, за нашите клиенти“, разказа Севдалина Георгиева, търговски мениджър на Еуралис Семена за България, Гърция и Сърбия.
 
Тази година беше особено важна за Еуралис, тъй като в продължение на няколко години компанията работи в посока да се подберат всички продукти с определени качества и определени изисквания. Разбира се, основното изискване е висок добив, но критерият, който от фирмата съблюдават с особена критичност, е стабилността на добива. 
 
 
„Свидетели сме, че всяка година почвено-климатичните условия се променят.  Всяка година имаме изненади, но нашата цел е неприятните изненади да ги смалим до минимум. Така че, за последните три години аз смятам, че ние постигнахме едно изключително добро портфолио, на което можем да разчитаме, че фермерите ще бъдат изключително доволни и сигурни в това, какво да очакват на жътва“, посочи Георгиева.  
 
На полето край село Гостиля бяха представени хибриди царевица, слънчоглед, сорго и соя. Фокус на събитието бяха царевичните и слънчогледовите хибриди на Еуралис. 
 
„От миналата година започнахме да продаваме този хибрид. Асоциираме го с добре познатия на вас преди години Галери, който се представя страхотно в дъждовни години, в интензивни условия. Но се оказа, че в сухите години има проблем и добивът не е задоволителен. Обърнахме се към нашите селекционери и отговорът беше хибридът Фаради. Изпитваме го вече няколко години. Подходящ е както за интензивни условия, така и за екстензивни“, посочи Евгений Динев, продуктов и технически мениджър на Еуралис Семена. 
 
Фермерите, които решат да използват Фаради, трябва да имат предвид  една хибридна особеност. 
„Заложете една малко по-висока посевна норма. Вдигнете я с едно 7-8 процента. Не се притеснявайте, това е хибридна особеност. Самите кочани, самите растения, за да бъдат по-толерантни към засушаване, са по-малки и това налага малко по-голям брой растения за постигане на оптимален добив“, обясни Динев. 
Вторият царевичен хибрид, на който от Еуралис искат да се постави акцент, е добре познатият на всички земеделци в България Метод ФАО 380. 
 
„Определено през последните години, това е хибридът, който води портфолиото ни от царевица. Има страхотни продажби, страхотни резултати. И интересът от фермерите към него е наистина небивал“, коментира Динев. 
От компанията признаха, че заради много поръчки трудно смогват с осигуряването на количествата, но все пак успяват да се справят. 
 
 
При слънчогледовите хибриди акцент в портфолиото на Еуралис са Терамис CL и Джанис CLP. 
 
„Терамис вече може би пет години се продава на българския пазар.  Страхотен добив. Като ранозрелост – средно ранен, с характерната за фирма Еуралис генетична устойчивост на синя китка. В случая - до раси F“, отбеляза специалистът. 
Това става благодарение на OR Master  програмата  на Еуралис. 
Друго характерно за хибрида е, че е среден на височина, добър фитосанитарен профил, а също така има и много добър потенциал за добив. 
 
Годините минават и технологиите се развиват. Производителите на семена вече залагат на новата технология при слънчогледа - Clearfield Plus. 
„Благодарение на нашите селекционери бяхме подготвени за тази технология“, коментира Динев . 
Фирма Еуралис предлага няколко хибрида на пазара, като Динев обърна внимание на хита в това направление – хибридът Джанис, който се очертава като лидер сред конкуренцията. 
 
 
 
„Определено резултатите от Джанис са най-високи и без изобщо сравнение с други хибриди – били те от нашето портфолио или друго. Потенциалът за добив е огромен – надвишаващ 550 кг при оптимални условия“, изтъкна продуктовият и технически мениджър на Еуралис Семена. 
За този хибрид също важи OR Master програмата  на Еуралис за генетична защита от синя китка, като при Джанис тя достига до раса G. 
 
„Джанис е хибрид, който е конвертиран от Терамис. Това е и причина за по-доброто му представяне, за по-високата му устойчивост на болести, за по-голямата му толерантност към синя китка. Всичко, което имаме при Терамис, е подобрено и е направен Джанис“, посочи Динев. 
 
Домакинът на събитието – земеделският производител Борислав Горанов, също сподели впечатленията си. 
„Тази година слънчогледът ми е 90% Джанис. Засях го, защото миналата година даде много добри резултати“, каза той. 
 
 
След по-малко от два месеца стопаните ще започнат да сеят рапица за новата кампания. Фирма Еуралис насочва усилията си в това. От миналата година компанията предлага на българския пазар хибриди от Р3 генерацията, чийто представители са Цезарио и Империо. 
 
Рапица 
И двата хибрида са конвенционални. Това остават и най-добрите ни хибриди във фокуса на фирмата през 2018 г. 
Цезарио е ранен хибрид, а Имерио е средно ранен, като при различни условия достига до средно късен хибрид. 
„Останахме доста изненадани, не само ние, а и колегите, че в много от случаите ранните хибриди дадоха по-добри добиви от по-късните. В конкретното сравнение между Цезарио и Империо – странно за нас, но по-ранният - Цезарио, даде по- добрите добиви и към момента може би фермерите ще предпочетат да заложат на него за следващата кампания. Нещо характерно за Р3 генетиката, което искам да добавя.
 
Това е неизменната генетична устойчивост на болестта фома. Това стана като изискване към новата генетика на Еуралис. Всеки един от хибридите, освен големият потенциал за добив, освен устойчивостта на разпукване на шушулки и всички останали досега познати неща, има и генетична устойчивост на болестта фома“, посочи Евгений Динев. 
 
Борислав Горанов разказа за платформата „Заедно в земеделието“ край Кнежа. 
 
„Поредно добро събитие направихме в нашето землище. По принцип с Еуралис това ни е за втора година“. 
Той разказа за усилията си да убеди своите колеги, че соята е най-подходящата протеинова култура за българските условия. 
„В годините минаха през грах, през нахут – той сега е хитът. Но те още не са се доказали в нашия пазар тези култури. Соята е борсова култура. В света без соя не може да има животновъдство. В ЕС всичкият соев шрот е вносен от Аржентина и Бразилия. Политиката в момента е такава да се отглежда соя, която не е ГМО. Това е европейска соя и трябва да се научим да гледаме соя“, обясни земеделецът. 
 
Повече за портфолиото на фирма Еуралис можете да откриете на сайта на компанията - euralis.bg и от регионалните представители на фирмата в страната.