Съдебната палата на Европейския съюз постанови, че производителите на продукти от растителен произход нямат право да дават на този тип продукция „млечни“ названия. За това съобщава Dairy Reporter.

Българка разработи софтуер за яйцеферми

Съдът е определил, че думи като „мляко“, „сметана“, „масло“, кашкавал“ или „кисело мляко“ не бива да се използват в маркировката на растителни продукти, дори ако в названието им има думи, които указват състава на стоката.

Решението на Съдебната палата е резултат от заведено дело срещу немската компания TofuTown.com, която е продавала своите продукти като „растителен кашкавал“ и „растително масло“.

Към съда се е обърнала асоциацията Verband Sozialer Wettbewerb, чиято задача е да се бори с недобросъвестната конкуренция на европейския пазар.



В асоциацията преценили, че подобна маркировка на стоките на TofuTown нарушава европейското законодателство. Затова тя директно се обърнала към компанията с изискването да се ограничи употребата на „млечни“ термини в маркировката на храните с растителен произход. В отговор TofuTown заявили, че компанията не нарушава изискванията на закона, тъй като от формулировката на названието на продукта ставало ясно, че той не е от животински произход.

Това накарало асоциацията да се обърне към регионалния съд, а оттам и към Съдебната палата на ЕС.

Решението на съда е, че терминът „мляко“ може да се отнася само до продукти, които са от животински произход. Освен това той разпростира решението си върху названия като „сметана“, „масло“ и „кисело мляко“.

Постановлението на съда определя ред изключения, когато „млечни“ термини може да бъдат използвани при маркирането. В тях обаче не влизат продуктите от соя или тофу.

"Хората не бива да бъркат уникалните натурални микро- и макронутриенти в млякото и млечните продукти с други продукти от растителен произход. Това е прекрасен ден за цялата млечна индустрия, за европейските граждани и за цяла Европа", коментира решението на Европейския съд генералният секретар на Европейската млечна асоциация Александър Антон.