Досегашният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е уволнен още преди 3 седмици заради забавяне на работата. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред бТВ.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

По думите му той отдавна е бил недоволен от работата на Вълчанов заради изоставане с темпото, наложено му от самия земеделски министър. Това от своя страна довело до несвършването в срок на редица спешни въпроси, поради което още преди 3 седмици директорът бил освободен. Самият Гечев обаче го върнал на поста, за да довърши започнати неща.

"Христо Вълчанов е освободен защото не издържа на ритъма, който аз определям като министър... Има забавяне на работата по определени от мен и правителството приоритети. Не съм съгласен и с някои негови назначения. Няма връзка с казаното, комуникацията с премиера бе миналата седмица", обясни Гечев.

Явор Гечев в категоричен, че частната компания "Евролаб" няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен контрол, докато той е начело на Министерство на земеделието.

Според ресорният зам.-министър Крум Неделков служебното правителство е заварило хаос и безпорядък на Капитан Андреево.

“Още от първия ден ние се заехме с нелеката задача да контролираме трафика там, да организираме дейността. Всичко направено до момента на пункта е било без ясна идея затова как ще се случва организацията на официалния контрол.

Има 5 доклада на Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК), с които ясно се дава информация, че държавата няма капацитет. Могат да се изследват 20-22 проби. Трябвало е още тогава да се действа с ясен план, при който първо е трябвало да бъде организирана работата на лабораторията. Когато се изземва една дейност от държавата очевидно трябва да има подготвен капацитет”, обясни Неделков пред БНТ.

За Агри.БГ земеделският зам.-министър коментира, че от петък, 2 декември, пробите на внасяните храни през този граничен пункт се е заела нова, държавна лаборатория, базирана в "София тех парк", а тази седмица ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на оборудване, с което пробите да се изследват на самия граничен пункт.

“Лабораторията, която бе изведена като допълнителен ресурс към "София тех парк" получи акредитация и от днес (5 декември - бел.а) на практика ЦЛХИК към БАБХ увеличава капацитета си с още 22-25 проби. Тоест двойно увеличаваме капацитета, което ще спомогне значително да увеличим трафика на Капитан Андреево и да осъществяваме много по-ефективно и бързо фитосанитарния и здравния контрол на граничния пункт”, обяви зам.-министър Неделков.

Преди седмица министър Явор Гечев коментира за Агри.БГ, че се пуска обществена поръчка за още една държавна лаборатория на Капитан Андреево, която ще има възможност да прави по 100 проби на ден.

“Обществената поръчка за още четири тандема оборудване ще бъде пусната в следващата седмица (седмицата 5-9 декември 2022 г. - бел.а). Документите се подготвят. Знаете, че имаше проблеми около предходната обществена поръчка, беше спряна, обжалвана. Сега всъщност тази обществена поръчка е прекратена и в следващата седмица пускаме наново за четири тандема оборудване, с които капацитетът ще бъде значително подобрен”, категоричен е Неделков.