Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз има нужда от преосмисляне, смята френският президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. 
 
 
Само така може да се гарантира независимостта на Стария континент, който е застрашен от „външни“ и „вътрешни“ заплахи, убеден е френският лидер. Той подчерта, че без общата аграрна политика европейците не биха имали достъп до качествени храни.
 
Едно от неговите предложения за реформи е да се създадат „европейски комплекси“ за производство на земеделска продукция. Идеята му е те да бъдат включени в единна „логистична, складова и информационна“ система.
 
Макрон вижда тези комплекси да работят със собствена стратегия, без да се конкурират. 
 
По думите му Европа може да отговори на конкуренцията на мощното земеделие на Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството, а не на ниски цени. Важно е още европейските производители да прилагат стратегия на „сегментиране и диверсификация“.
 
Според френския президент новата ОСП трябва да отдели съществено място на околната среда. На стопаните трябва да им се отплаща подобаващо за усилията, които полагат за нейното опазване, категоричен е той.
 
Макрон също така потвърди ангажимента си да забрани до три години използването на спорния хербицид глифозат. Френското лозе може да стане „първото лозе в света без глифозат“, надява се той.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.