Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подкрепя мерките, предложени от Министерство на земеделието, за предлагане на повече българска продукция в търговските обекти. 

Позиция на НАЗ към Каракачанов: Г-н вицепремиер, срам ни е от Вас!

Това се посочва в декларация на асоциацията относно правилната посока на действие, с която се търси защита на българските производители в сектор земеделие.

НАЗ: „Предлагането на повече българска продукция в търговските обекти ще подпомогне всички производители в сектор земеделие.“

По думите на земеделците потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат. 

„В моментите на криза българското земеделие е този двигател на икономиката, който може да осигури не само изхранването на населението, но и да предоставя работни места, приходи в държавния бюджет и стабилност в страната“, допълват от Асоциацията. 

Декларацията на НАЗ идва ден, след като аграрното министерство предложи на 50% от площта на търговските обекти да бъде излагана българска продукция. Тя да идва от местни производители, които се намират на територията на областта на съответния обект или до 200 км от областния център.

Проектът на постановление обаче беше посрещнат с остра критика от Сдружението за модерна търговия, според които това е погазване на основните принципи на пазарната икономика и ще доведе до повишаване на цените. 

От министерството успокоиха обаче, че "следим ценовото равнище на основните хранителни стоки и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки".


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производители: Работата не търпи отлагане, но несигурността остава

Фермери даряват апарат за бързо откриване на коронавируса

МЗХГ: Площ за български храни в магазините - задължително