В условията на извънредно положение в страната срещу коронавируса фермерите в Добруджа започнаха пролетната сеитба. След продължителната суша и силните ветрове времето вече е подходящо за засяване на царевицата и слънчогледа.

Износът на зърно по море сякаш е замръзнал

Зърнопроизводството е сектор, който продължава да работи в условията на криза. Това е секторът, който може да предотврати продоволствената криза.

Това е секторът, който въпреки трудностите, успява да запази работните места на заетите в него и няма да съкращава служители.

С това становище излиза „Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006”. Браншовата организация е със седалище гр. Генерал Тошево, учредена е преди 20 години. По-късно става съучредител на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Стопаните са на крак, тъй като започнаха да сеят първите площи с царевица и слънчоглед в Добруджа. Прогнозите на синоптиците са добри. Сеялките дадоха старт на кампанията и вече са в нивите.

През предходната стопанска година в Добричка област бяха засети 717 000 дка слънчоглед и 877 000 дка царевица. Очакванията са и през тази пролет площите да бъдат близо до тези от миналата година.

Коя от културите ще преобладава на полето, зависи от няколко фактора. От една страна е трайно ниската цена на слънчогледа през последните години и „замръзналата” търговия със зърно. Това пренасочи погледите на фермерите към сегмента на високоолеиновия слънчоглед заради по-добрата цена и реализация.

В същото време продължителните летни засушавания в Добруджа през последните години правят „лоша” услуга на царевицата и компрометират нейното развитие. Горещините по време на наливане на зърното редуцират добивите.

Всичко това изисква по-гъвкави решения от страна на стопаните – както като избор на срок за сеитба, така и като избор на хибриди. През тази пролет фермерите се насочват към по-ранни хибриди, които да успеят да "хванат" пролетната влага и да изпреварят екстремните горещини. Вече е рядкост по полетата да се залагат хибриди с ФАО над 450. 

Условията, при които ще се случи пролетната кампания, са необичайни и безпрецедентни заради COVID-19. За да подпомогне безпроблемното преодоляване на кризата, „Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006” предприема масирана дарителска кампания.

„Идеята е да се погрижим не само за преките си задължения – да засеем новата реколта от пролетни култури, но и да помогнем на жителите на Добричка област”, съобщиха от браншовата организация.

Именно затова зърнопроизводителите даряват 20 000 лв. за апаратура, прeдпазни средства и консумативи. Те са предназначени за болниците в Добрич и Балчик, БЧК и Центъра за спешна медицина в град Генерал Тошево.

До момента Асоциацията е осигурила общо 1500 предпазни маски за МБАЛ в Добрич и МБАЛ в Балчик. Освен това членовете на регионалното сдружение на зърнопроизводителите правят индивидуални дарения, с които да помогнат на своите съграждани.