Правителството ще подкрепи участието на български компании в две от най-големите международни изложения за храни и селскостопански стоки догодина.

Българският розов домат отново ще покорява Берлин

Министерският съвет взе решение днес за участие на България с национален щанд на най-мащабното Международно изложение за селско стопанство и хранителна промишленост и градинарство „Зелена седмица Берлин 2020“, съобщи правителствената пресслужба.

Авторитетното изложение ще се проведе от 17 до 26 януари 2020 г. в Берлин. Страната ни ще участва в него за 31-ви път. 

Зелената седмица дава възможност на българските изложители да покажат своите продукти и да популяризират родни храни и напитки пред германските потребители, коментираха от пресслужбата.

За първи път България ще участва с национален щанд и на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж. То се провежда в рамките на Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“, като е насрочено за 23 до 26 февруари 2020 г. 

Форумът ще даде възможност на българските изложители да представят качествата на бялото саламурено сирене, българското кисело мляко и млечните продукти. 

Пред френските и чуждестранни потребители ще бъде популяризирана и уникалната българска бактерия - Лактобацилус булгарикус.

Част от разходите по подготовката и участието на България в двете изложения се предвижда да бъдат осигурени по линия на Държавна помощ „Помощ за участие в изложения“.

Ще бъдат подпомогнати българските производители, които ще участват в изложенията и са заети с първично производство на земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ или извършват дейност в преработката на земеделски продукти, уточниха от пресслужбата.