Традиционно изложбената година за земеделците започва със „Зелена седмица“ в Берлин. Тази година то ще се проведе от 18 до 28 януари, а България ще участва за 30-ти път. За втора поредна година Венцислав Петков от Мало Конаре ще ни представя със семеен сорт български розов домат.
 
„Миналата година имаше доста голям интерес към българския домат. Направихме проучване на клиентите, които минаха през щанда. Повечето от тях бяха рускоговорещи, които живеят в Германия, но са били по нашето Черноморие“, обяснява производителят. 
 
И тази година той заминава за Берлин с един тон домати. Предвидил е поне една трета за дегустации. Немскоговорещите клиенти също остават с добри впечатления от вкусовите качества на продукта. „Като цяло, доста добре звучеше българският домат на миналото изложение“, гордее се Петков.
 
 
Сортът, с който ще участва и тази година, е уникален за България. Получил се е случайно при опрашване на български розов домат с холандски. Новият сорт е придобил формата на червения, холандски домат, само че с уникален розов цвят. Издръжливостта му е над 20 дни, а вкусовите качества нямат аналог. 
 
„Отглеждаме нашия сорт вече 11 години. Той е семейна тайна, която не бързаме да споделяме. Държим нашата ферма да го произвежда, да е нашата марка, нашето семейно щастие“, категоричен е земеделецът.
 
Вече шест години подред той е обиколил почти цяла Европа с този сорт. Участвал е още в Молдова, Русия, Босна и Херцеговина. Получава дори предложения от Молдова и Испания за изграждането на оранжерии. През пролетта отново ще присъства на изложение в Кишинев. 
 
„Искат да обсъдим предложението за оранжериите. Но за момента не мога да направя тази крачка. Няма как този масив в Молдова да се управлява дистанционно от България. Доста години съм се трудил, докато създам нашата ферма в Мало Конаре. Не мисля да оставя всичко тук, за да тръгна по Европа да произвеждам домати“, колебае се Петков.
 
 
Изминали са вече 10 години, откакто той е млад фермер. Тръгва от нулата с оранжерии под наем, минал е през 35 дка домати на полето. Днес се радва на цял масив от оранжерии в центъра на Мало Конаре. „Не сме се предавали, даваме все напред. Съветвам другите млади фермери да не се отказват, да последват нашия пример, но да бъдат поощрявани от държавата“, убеден е той.
 
Новите предложения в проектозакона за земята Петков коментира така: „Всички тези до 50 дка, които да се отдават без търг на младите фермери от държавния и общински поземлен фонд, звучат добре. Усеща се топлина, насочена към тях. Нека все повече млади да имат интерес да останат тук, да станат реални земеделци, да обработват земи“, апелира Петков.
 
Освен производител той е и председател на Националното обединение на младите фермери в България. Пет години след създаването на организацията ръководството й ще поеме доказана земеделка от Разложкия край. 
 
„Вкарваме млади хора, които искат да се развиват. Повечето от тях кандидатстваха по мярка 9, спечелиха проекти. Миналата година, когато представители на Европейската комисия по земеделие гостуваха в Мало Конаре, им казах: „Дайте шанс на младите фермери да усетят, че са приоритет в общата селскостопанска политика, за да продължат напред“, заключава Петков.