Не е наложително фермерът да прави големи инвестиции, за да стане по-ефективна фермата му. Той има нужда само от смартфон. Това мнение изрази главният изпълнителен директор на компанията Spacenus Лайънъл Борн, по време на Международното изложение „Зелена седмица“, говорейки за цифровизацията на селското стопанство и смарт решенията, пише изданието agroportal.ua.

Agri 4.0 – земеделие от четвърто поколение

Компанията Spacenus се занимава с космически анализ и сътрудничи тясно с Европейската космическа агенция.

Нашата задача, казва Борн, е да дадем своя принос за цифровизацията на земеделието.

Ние разбираме, че по този начин ще се намали негативното влияние върху околната среда и селското стопанство ще стане ефективно и рентабилно. Виждаме, че фермите не използват тези технологии. Именно поради това сме разработили приложение за фермери, с помощта на което те могат да управляват фермата през няколко системи едновременно, казва експертът.

Една от системите е способна да открива хранителни вещества в листата на растенията чрез смартфон. Достатъчно е фермерът да направи снимка на растението.

Нашата система след това ще открие шест различни хранителни вещества, ще калибрира спътниково изображение на полето и по този начин „ние създаваме по-точни карти за опрашване, които може да намалят влиянието върху околната среда“, казва Борн.

Според него светът и занапред ще разработва смарт приложения, които ще са прости за използване.

Тези съвременни технологии ще бъдат достъпни на целия свят, не само на големите ферми в Германия или САЩ, които могат да си позволяват да купят за трактор датчик на стойност 30 хил. долара, казва Борн.