В последния ден от миналата 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване 1 тон и 200 кг полски охладени пилешки дробчета, замърсени със салмонела. Така общото количество на спряното от пазара заразено пилешко месо надхвърли 22 тона за десет дни.

Как пилешко месо със салмонела влезе на нашия пазар?

Положителният резултат от анализа е получен ден по-рано – 30 декември. Не е допуснато търгуването на стока от засегнатата пратка, уверяват ветеринарните власти.

Няколко дни по-рано – на 27 декември, бе установена друга пратка с птиче месо от Полша за България, замърсена със салмонела. Цялото количество от 21 000 кг бе поставено под забрана. Материалът е взет от замразено механично обезкостено месо.

Други 20 745 кг полско птиче месо бяха потвърдени като заразени със салмонела на 20 декември. Материалът е взет от охладено цяло пиле, а месото е било предназначено само за една българска фирма.

И за трите случая от БАБХ са изготвили нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF), която да уведоми полските им колеги за откритото замърсяване.

Скандалният внос на пилешко месо от Полша, замърсено със салмонела, избухна в началото на декември. Заради зачестилите нотификации в RASFF Агенцията по храните започна да взема проби от всяка пратка с полско птиче месо и субпродукти.

„Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар“, потвърди тогава д-р Кремена Стоева от БАБХ пред БНР.