Месото е било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка и така го реализират на пазара. Преработката е термична и затова няма риск за здравето, коментира земеделският министър Десислава Танева. 

Какво каза БАБХ за месото със салмонела?

Тя обясни, че в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са получени общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за пилешко месо от Полша. Нотификациите засягат няколко страни, в които полският производител е продал своята стока. 

„Тъй като тя не е предназначена за пряка консумация, а за преработка, правилата са такива, че потребителите не се уведомяват публично“, каза още министърът. 

Въпреки това обаче Десислава Танева е разпоредила при следващи нотификации независимо дали касаят продукт за директна консумация, или не, потребителите да бъдат информирани.

След получаване на сигналите ветеринарните власти са извършили проверки за наличност на птиче месо с полски произход. Иззети са около 109 тона.

„По европейски регламент не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стока“, уточни министърът.

Десислава Танева: „Нито една от страните няма право да забрани на полския производител да внася продукцията си."

„Само полският орган по безопасност на храните може да постави съответните изисквания. БАБХ го е уведомила за ситуацията и е поискала информация за действията, които са предприети спрямо оператора“, добави министърът на земеделието.

По Националната мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните за първите 11 месеца са взети 400 проби от кланици и производители. 

„Открити са 2 положителни проби в кланици и 12 при производители – в птичи заготовки и разфасовки. Тези партиди не са допуснати до пазар нито у нас, нито в другите страни и затова не е подадена нотификация“, информира министър Танева.