Европейският съюз през септември е увеличил своите доставки на свинско месо зад граница със 7%, сравнено с година по-рано. Изнесени са 173 000 тона, гласят данните на Съвета по развитие на земеделието и овощарството (AHDB), пише Meatinfo.

Европейските агропродукти: Фокус на Съвета по селско стопанство

Стойността на износа на свинско месо от ЕС възлиза на 373,4 млн. евро, което означава, че е налице спад от 3%, сравнено с година по-рано, тъй като средните цени са по-ниски от миналогодишните.

Анализаторът Бетан Уилкинс от AHDB отбелязва, че Южна Корея е внесла почти 22 000 тона свинско месо от ЕС за указания период. Тези доставки са били най-високите от април тази година. Със 7000 повече от показателя през август и с 9000 тона повече, сравнено с година по-рано. Този обем представлява 12% от общия обем на експорта на свинско месо, като се има предвид, че по-рано делът на Южна Корея възлизаше на 8%.

Уилкинс добавя, че общият обем на експорта на всички други пазари е бил с 1% по-висок, отколкото през септември 2017 г.

Така докато търсенето от страна на южнокорейския пазар е много важно за момента, има и други области на ръст. Подобно на случващото се през последните месеци, експортът за Филипините също е увеличен в годишно изражение (+ 40%, 3200 тона), но водещи азиатските пазари - Китай и Хонконг, отчитат по-малко закупено свинско месо от ЕС, допълва експертът.