В чест на 100-годишнината си Claas пусна юбилейният комбайн Lexion 780.

комбайн Claas Lexion 780 Най-новият комбайн Claas работи с 16-литров двигател Mercedes-Benz с динамично охлаждане. Отработените газове на двигателя отговарят на стандартите на токсичност Tier 4 Interim. Мощността на двигателите е 543 к.с. и достига до 590 к.с. при използване на системата за увеличаване на мощността Bulge.

Както и при предишните версии на Lexion, охладителната система на Lexion 780 засмуква въздуха от горе и обезпечава охлаждане на радиатора и отвеждане на праха надолу. Радиатора на Lexion 780 е увеличен до 63 инча (1,6002 м.). Променливата скорост на вентилатора помага за спестяване на енергия чрез регулиране на скоростта на въртене на желаното ниво на охлаждане.

4-лостовото задно окачване осигурява по-добра стабилност и малък радиус на завиване. 67,3-инчовите (1,71 м.) джанти с патентован дизайн спомагат за по-добрата маневреност.

Машината е оборудвана със системата POWER TRAC, която се активира с помощта на бутон.

Електронната система за оптимизация на машината CEMOS от CLAAS с диалогов принцип на работа съобщава на комбайнера за оптималните настройки на комбайна. Диалогът с оператора се осъществява на три етапа:

1. Комбайнерът запитва за предложения за настройките (например, за намаляване на загубата);

2. CEMOS прави логично предложение за настройките;

3. Комбайнерът оценява новата настройка.

В новият комбайн Lexion 780 тази система е подобрена. Операторът задава на системата списък от настройки, за които самата система, когато е необходимо, може да направи предложение, а на комбайнерът остава само да оцени резултата.

Ефективната работна ширина на хедъра на Lexion 780 е 14 метра. Производителността на разтоварващия шнек 4XL достига 120 л/мин.