България официално настоява за изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители и то още през настоящата година, до 31 декември 2023 г., в хода на разглеждането на Многогодишната финансова рамка. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, по време на брифинг в Министерския съвет. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Служебното правителство взе решение за изпращане на декларация в европейските институции именно с тази своя позиция. Земеделският министър е категоричен, че конвергенцията в ЕС се забави прекалено много.

„Дълги години чакахме изравняването. Вследствие на войната в Украйна констатирахме, че държавите от Източния фланг на Съюза понасят много по-силни последствия в сравнение със западните държави. А държавите от Източния фланг на Европа са страните, които всъщност получават и по-ниски субсидии от ЕС. Така равнопоставеността се подкопава, ако ЕС не реагира“, посочи Явор Гечев.

Той добави, че с днешното решение на Министерския съвет изпращаме ясен сигнал към европейските институции за нуждите на българските земеделски производители. Документът ще бъде внесен на следващото заседание на Европейския съвет, подчерта министър Гечев.

На въпрос дали България ще получи подкрепа и от други страни, министърът отговори:

„Разчитаме като държава, че страните, които имат по-ниски субсидии като средни нива за ЕС, ще ни подкрепят. Това е нормално и това искане е подчертано в контекста на агресията на Русия в Украйна. Това направи разликите прекалено големи и се надяваме солидарността на ЕС да надделее. Имам уверението на всички колеги, че това решение не е взето само от Министерство на земеделието, а е взето с портоколно решение на държавата. Ще направим всичко възможно като да пазим интересите на гражданите на държавата“, каза още Гечев.

Гечев заключи с думите:

„Няма значение колко е голяма държавата, въпросът е тя да върши работа. Това са е смело решение, което подчертава националните интереси. Затова и българското правителство го прави и ще го отстоява“.