На мен се пада нелеката задача да бъда служебен министър в стотния кабинет на страната. Още от първия ден имахме казуси за решаване. С тези думи на земеделския министър Явор Гечев започна първата пресконференция на новото ръководство на Министерството на земеделието (МЗм). На нея бяха обявени ресорите и отговорностите на заместник-министрите във ведомството.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Освен министър Гечев на пресконференцията присъстваха двама от заместниците му – Георги Събев и Крум Неделков, с които Явор Гечев работеше и в предишния служебен кабинет на Румен Радев.

Крум Неделков ще отговаря за сектор „Животновъдство”, за държавните помощи и регулации, политиката по агрохранителната верига, включително и работата с Агенцията по храните (БАБХ). В първите дни от встъпването си в длъжност той беше на място при кризата с опашката от тирове и блокираната фитосанитарна дейност на ГКПП „Капитан Андреево”. Самият Неделков увери, че към момента ситуацията е нормална, няма чакащи камиони и дейността протича регулярно. 

Именно с БАБХ беше свързана и друга кризисна ситуация в началото на това управление, която Гечев коментира - пробивът на IT системата и на официалната система ВетИС. „Към настоящия момент тя е до голяма част установена, административните услуги на 85% са пуснати, сайтът е в действие, ситуацията там се овладява”, съобщи земеделският министър.

Георги Събев пък ще оглави ресора, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за директните плащания, за Програмата по рибарство и като цяло за Стратегическия план. Той притежава дългогодишен опит в сферата на европейските политики по земеделие, селско стопанство, развитие на селските райони, рибарство и международна търговия. 

Третият зам.-министър в новото ръководство на агроминистерството е Валентин Чамбов. „Това е човекът, който запазихме от предишния екип, доказан експерт в горския сектор. С неговото назначаване на практика се успокои дадения сектор”, коментира Гечев. Той ще отговаря за горския сектор, за Главна дирекция „Земеделие и горска политика”, както и за Държавното предприятие към Министерството на земеделието.

Заместник-министрите ще бъдат подкрепени и от екипи от експерти, уточни министърът и заяви: „Такова ще е правилото, защото в трите месеца на нашия кабинет ни чака страшно много работа”.

Освен всички експерти, които тепърва ще привлича МЗм, при старта на учебната година в политическия кабинет ще влезе и един студент от аграрен университет в страната, който по думите на Гечев „ще бъде свежата мисъл в екипа”. "Той ще има равни права в политическото ръководство и неговото избиране ще е напълно безпристрастно", заяви агроминистърът.

Явор Гечев уточни още, че вероятно ще има кадрови промени в министерството, но ще основава решенията си единствено на свършена работа и ще залага на експертност.