Японски учени изобретиха подложка, на принципа на памперс, която замества почвата. Изобретението ще позволи да се развива земеделието в бедни на ресурси райони, без почвени показатели, вода и добър климат. 
 
Подложката е с дебелина няколко десетки микрона. Основата на тънкото фолио, е абсорбиращ влагата хидрогел. Покритието, наречено хидромембрана, позволява да бъде избегнат контактът на растенията с болестотворните микроби в почвата, с червеите и вредителите. Така растенията получават само вода и хранителни вещества.
 
Качеството на получения продукт е много високо, но за да се постигнат необходимите размери на растението е нужно то да бъде подхранвано допълнително. Течни торове могат да се подават отгоре или от обратната страна на подложката, твърди проф. Юичи Мори от университета "Васеда". 
 
В парник от 1000 кв. м за година са набрани 10 тона домати по новата технология. Учените искат да укрепят покритието, за да отглеждат и растения с по-големи корени, като например дървета. Според проф. Мори технологията, която е вариант на 
хидропониката, може да намери приложение в райони, където няма качествени почви и не достига вода за напояване.