Износът на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) за Япония е на обща стойност над 5,7 милиарда евро годишно. Освен отваряне на пазара си за европейски земеделски стоки, голяма част от митата ще отпаднат. Това е факт след като ЕС и Япония постигнаха днес принципна договореност по основните елементи на споразумение за икономическо партньорство. 
 
 
С течение на времето ще бъде разрешен изцяло безмитният внос в Япония на около 85 % от селскостопанските и хранителните продукти на ЕС. Това съответства на 87 % от сегашния внос.
 
Споразумението ще премахне или на места силно ще намали митата за селскостопански продукти, които са от голям експортен интерес за ЕС, като например свинското месо. Митото за говеждото месо пък ще бъде намалено от 38,5 % на 9 % в течение на 15 години за значителна част от продуктите от говеждо месо.
 
 
Износът на вино от ЕС за Япония вече е на обща стойност около 1 милиард евро годишно, като по този показател виното заема второ място сред селскостопанските продукти, изнасяни от ЕС за Япония. Митата за вино ще бъдат премахнати от първия ден на влизане на споразумението в сила, като това важи и за други алкохолни напитки.
 
Що се отнася до износа на сирене за японския пазар, където ЕС вече доминира, ще бъде премахнато високото мито за много от твърдите сирена, като например Gouda и Cheddar (за които то понастоящем е 29,8 %), и ще бъде въведена квота за безмитен внос на пресни сирена, като например Mozzarella. 
 
Със споразумението между ЕС и Япония ще се премахнат и сегашните мита за преработени селскостопански продукти, като например макаронени изделия, шоколади, какао на прах, бонбони, сладкарски изделия, бисквити, производни на нишестето продукти, приготвени домати и доматен сос.