Обикновено фермерите бракуват около 10% от реколтата от ябълки. 

Как се отглежда арония и планински лимон с кауза?
 
Основно става дума за плодове, които са паднали на земята и като резултат са загубили своя търговски вид. Ябълките с такова качество не се приемат от хранителните вериги. Друга категория ябълки се бракуват поради неподходящ размер на плодовете – твърде големи или твърде малки, а също така и поради наличието на тъмни петна, съобщава изданието „Зерно“.

По данни на ООН всяка година се изхвърлят около 1,3 млрд. тона продукция, което носи загуба от около 1 трлн. долара.  

Офир Бенджамин от Тел Хай, колеж по хранителна промишленост в Израел, реши да даде втори живот на бракуваните ябълки. Заедно със свой колега в лабораторни условия те успяват да създадат от ябълки ситен прашец. След анализ на хранителната стойност на получената консистенция, става ясно, че тя съдържа витамин С, фибри, има антиоксидантна активност и т.н. Удивление предизвикал фактът, че прашецът имал и хранителна стойност като тази на пресните ябълки.

Изследователите не само са успели да съхранят по този начин тонове бракувани ябълки, но и са установили, че прашецът може да се съхранява дълго време, без това да повлиява на качеството му. 

Ако запечатате прашеца във вакуумна опаковка, в този вид може да се съхранява повече от година, отбелязва Бенджамин. 

Ябълковият прашец може да се използва по време на продължителни пътувания, като космическа храна и т.н. 

Офир Бенджамин планира да предложи прашеца на компании от хранителната промишленост. Той се е свързал с няколко производители на храни в Израел, представяйки им прашеца като алтернативна съставка за продукти с вкус на ябълка. Постъпили са запитвания и от компании от Русия, Полша и Япония.