За последните три години в цял свят подкрепата за производителите на селскостопанска продукция средно за всяка една от годините възлиза на 519 млрд. долара. Това сочи годишният доклад „Мониторинг и оценка на селскостопанската политика 2017“, подготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Фермер: На България са нужни агроспециалисти

Основната част от тези средства – почти 60%, се използват за поддържане на цените на вътрешния пазар.

Други форми, например подкрепа за ефективно производство и регулация на търговските дисбаланси, като цяло играят по-незначителна роля, въпреки че значението им остава важно за определени пазари, се казва в доклада.

В него са разгледани показатели на 52 страни. В повечето от тях делът на държавната подкрепа за агросектора спрямо обема на БВП за последните 20 години е намалял.

Най-голям спад има в страните, където подкрепата за селското стопанство по отношение на размера на икономиката е била най-голяма, в това число в Южна Корея, Турция, Швейцария и Исландия.

Въпреки това делът в тези страни остава висок – от 1,2% до 1,7% от БВП.

Освен това съществено понижаване е регистрирано в страни като Колумбия, Казахстан, Русия и Юар. В Китай и в Индия отношението към агросубсидиите спрямо БВП се е подобрило.

Най-много подкрепа получават фермерите в Индонезия – 4% от БВП, във Филипините – 3,1%, Турция и Китай – по 2,4%.

Сред отраслите, които са получавали най-сериозна подкрепа през периода 2014-2016 г. в световен план, са производителите на ориз, памук и захар.