През май месец се сади на полето водният лук, когато нощите още са по-хладни, разказва производителят от село Торос Васил Николов.

Успешен бизнес и традиция: Възраждането на българския чесън

Земеделецът е засадил преди дни интересната култура на площ от 12 декара. Пред Агри.БГ Васил разказва за дългия процес по отглеждането на воден лук, за спецификите и рентабилността му.

Най-трудоемката и капризна култура в стопанството ми е водният лук. Ако искаш да го отглеждаш, първо трябва да си направиш разсад. Ние го възпроизвеждаме първо за семе, после правим разсада, след това го пресаждаме в полските лехи", споделя производителят.

Специфичното качество на водния лук е, че не е токова лютив като обикновения. Нарича се воден, защото обича много вода. Полива се поне на всеки три дни. Формата му е по-продълговата от тази на традиционния кромид лук.

Среща се в две разновидности - жълт и червен. Намира най-голямо приложение в салатите, заради аромата и липсата на лютивост. На културата се приписват редица лечебни свойства, а стопаните, които традицинно го отглеждт твърдят, че за него винаги има пазар, но производството му е много трудоемко.

Васил Николов: Февруари семето се сее на една леха. Разсадът, който пониква се полива и плеви. След това всяко едно стръкче се вади, чисти се, прави се на едни топчета и вече е готов за разсаждането на полето, където става лук.

Засажда се май, когато нощите са по-хладни. Ако е след това, не му се отразява добре. 

Целият процес по отглеждането му изисква ръчен труд – садене, копаене, плевене, пръскане и събиране. Системните хербициди, които са за лук го увреждат. Опитвал съм и не действа добре на културата, спира растежа. Премахването на певелите при водния лук става само ръчно. Берем го в началото на август месец. Той се прави на сплитове и е много красив."

Красивите лукови сплитве имат функция, която не е само естетическа. Те запазват лука за дълъг период, като не нарушават покоя му. Тъй като водното съдържание в лука е много високо, той не се реже, а се плете на плитка.

Водният лук е много капризен по отношение на почвата, в която вирее. Тя трябва да е с високо съдържание на влага, добре обработена, почистена от плевели и богата на минерали.

Стопанството на Васил Николов в с.Торос

Васил Николов: "Специално водният лук не вирее навсякъде. Давал съм разсад на хора от други рагиони и не става там, където е песъчлива почвата. Водният лук обича влажна, добре обработена почва.

Въпреки лютата работа по него, пазарът е благ, споделя производителят.

Казва, че в началото на февруари е бил притеснен как ще се развият нещата с пазарите тази година, но сега нещата са се нормалицирали и вече е във връзка с редовните търговци, с които работи. 

Васил Николов: "Пазар за водният лук у нас има. Търси се, цени се. Ние работим с определени търговци от години. Правил съм и износ за Германия. Мога да кажа, че е това е една добра, рентабилна култура. Всяка година добивът е различен. Миналата година имаше наводнения при нас и нищо не оцеля от лука. Той обича вода, но равнмерно. Около 3 тона на декар беше добивът ми през 2018 г."

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерии със светодиоди - начин да се преборим с вноса

Производител: Кризата ни отваря очите за нови бизнес идеи

Хитър начин за бране на боровинки и малини