Всяка година у нас се внася мед от Украйна и Китай, който се смесва. След това този микс се изнася като български, алармира Добрин Добрев, председател на Областния пчеларски съюз „Добруджа”, по време на международното изложение „Пчеломания” в Добрич. 
 
„Дори да се даде гласност на проблема, търговията се забавя за момент и после се подновява. Да сте чули за спрени камиони?”, пита браншовикът. За него е учудващо как от години върви целият процес при положение, че всички партиди български мед се проверяват в лаборатории. 
 
Проблемът с износа на некачествен мед, смесен с български, рефлектира както върху цената и качеството на родната продукция, така и върху имиджа на държавата ни, смятат членовете на Областния пчеларски съюз. Според тях се внася мед на ниски цени не само от Китай или Украйна, но даже от Аржентина и Бразилия. 
 
 
Като едно от решенията на проблема Добрин Добрев посочва активната позиция, която трябва да има всяко дружество, за да отстоява правата си. „Не става само да обвиняваме държавата и прекупвачите. Трябва да се обединим и да работим заедно. Така ние сами ще намерим външни пазари”, смята пчеларят. 
 
Общите продажби са пътят, по който трябва да върви всяко сдружение. Първите стъпки в Добричка област вече са факт. Реализирани са колективни продажби на мед, при които е извоювана по-добра цена, допълни още Добрев.
 
„Колкото повече дружества се опитват, толкова цената ще бъде по-добра и ще върви нагоре. Разбира се, това може да стане в партньорство с местните търговци, ние не ги изключваме”, категоричен е браншовикът. Той посочи, че цена под 5,50 лв./кг на едро за най-масовия мед е недопустима и нерентабилна. В момента търговците дават под 4 лв./кг.
 
 
72 фирми от страната и чужбина участват в 26-ото специализирано изложение „Пчеломания”, което стартира в Добрич. В продължение на три дни пчеларите имат възможност да се запознаят с иновациите в пчеларския сектор и да обменят опит. 
 
В съпътстващата лекционна програма са планирани дискусии по редица проблеми в пчеларския сектор, сред които отравянето на пчелните семейства, реализацията на меда и лечение при различни видове болести по пчелите.